Elég sokat változtattam, az eredeti receptem, mert például nemigen jutok hozzá olyasmihez, mint a melasz.
Fűszeres földimogyorós pite:
Tészta:
25 dkg liszt
csipet só
110 g hideg vaj
50-60 ml víz
1 tk cukor
A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót és cukrot, majd a vizet és összegyúrom. 15 percre hűtőbe teszem, majd lisztezett deszkán kinyújtom és a kivajazott formába teszem. A pitével együtt sütöm.
Fűszeres mogyoró:
3-4 ek cukor
3 ek víz
1 és 1/2 tk só
1/2 tk cayenne bors
340 g sózatlan pörkölt földimogyoró - 2 csomag
A cukorból és az vízből szirupot főzök. Majd leveszem a tűzről és hozzáadom a cayenne-t és a sót, elkeverem, végül a mogyorót is hozzáadom
Töltelék:
4 tojás
1 csésze melasz vagy méz - én egy fél tubus sűrített tejet használtam
3 ek olvasztott vaj
3 ek bourbon - én ír whiskey-s krémlikőrt tettem bele
2 tk vanília aroma
1 ek liszt
1 ek kakaópor - de nem holland
200 g aprított étcsokoládé - 2 tábla
A tojást kikeverem a sűrített tejjel, majd hozzáadom a vajat és a likőrt. Végül a lisztet és a kakaóport is hozzákeverem. Addig keverem míg csomómentes nem lesz, majd mehet bele a mogyoró. A pite tésztára rászórok 100 g aprított csokit, majd mehet rá a mogyorós massza. Végül mehet rá a maradék csokoládé. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, 40-45 percig. Kihűlve finomabb.
Én még csökkenteném a sűrített tej mennyiségét így utólag, mert így is elég édes volt.
Hát ez nagyon finom lehet! Én mindet bevállalnám:))
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésÉrdekes recept. Finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi, igen először nekem is érdekesnek tűnt ilyen fűszeresen :)
Törlés