A dió az egyik kedvencem. Nagyon szeretem és szerencsére igen sok terem belőle minden évben. Most egy full diós pitét hoztam, ami nagyon, de nagyon finom. Az íze nagyon hasonlít a
diós kiflifelfújtéhoz, és nem csak a dió miatt, valahogy az egész ízhatása nekem olyan. A mézes hab pedig még jobbá teszi.
Diós pite:
Shortcrust pastry
250 g liszt
csipet só
1 tk cukor
110 g vaj
50-60 ml víz
A liszttel elmorzsolom a vajat. Hozzáadom a sót és a cukrot, majd
tésztát gyúrok belőle. Gyorsan dolgozom!
1 órára a hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen, kinyújtom és a
kivajazott formába teszem. Visszateszem a hűtőbe. Majd 5 perc múlva 180
fokra előmelegített sütőben 10 percet sütöm, vakon. Vagyis kibélelem egy
sütőpapírral és nehezéket rakok bele - lehet kerámia golyó, lencse,
bab, rizs - majd megsütöm és 10 perc múlva kiveszem a sütőből,
eltávolítom a nehezéket, majd megtöltöm a masszával és készre sütöm.
Töltelék:
1 és 3/4 csésze pörkölt, aprított dió
4 tojás
3/4 csésze cukor
3/4 csésze méz
4 ek olvasztott vaj
1 ek kávélikőr
1 és 1/2 tk vanília
csipet só
A cukrot kikeverem a tojással, majd hozzá adom, a sót, a mézet és az olvasztott vajat. Valamint a vaníliát és a likőrt. Végül az aprított diót. Ezt a masszát beleöntöm a tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, 35-40 percig. Hidegen melegen tálalható.
Tetejére:
2 dl felvert tejszínt, 3 ek mézzel megédesítek és ezt kanalazom a pitére. Viszont ha nagyon melegen eszem akkor nálam a gombóc vanília fagyi a nyerő!
Jaj! Még egy pite!! Imádom a pitéid!! :) Azt a szeletet ha megkaphatnám?! :)
VálaszTörlésPersze, már küldöm is :)
TörlésEltudom képzelni, milyen finom lehet így habosan is, hát még fagyival:-)
VálaszTörlésUgye :)
TörlésÓ, igen, a gombóc vaníliafagyival isteni lehet! :) Azért csak így magában is simán elfogadnám! :)
VálaszTörlésBizony, fagyival, vagy anélkül is nagyon finom :9
Törlés