2012. július 26., csütörtök

Almás rebarbarás pite - No. 20

Még mindig van rebarbarám. És most is csak két tőről szedtem le, még van 4. Hamarosan itt a szülinapom és a blogé is. Ebből az alkalomból rendezek egy játékot hamarosan, a boldog nyertes fog kapni egy tő rebarbarát is. Úgyhogy érdemes figyelni nehogy lecsússzatok róla. Szóval a pite, sok mindennel kombinálható a rebarbara, almával is nagyon finom. Ne meg két szem nyomott senkinek nem kellő barack is került a pitébe. Nagyon finom volt, bár utólag visszagondolva kicsit roppanósak maradtak a gyümölcsök, lehet meg kellett volna párolni picit őket. De majd kipróbálom úgy  is meglátjuk igazam lesz e a finomságot illetően. A morzsa a tetején most is aratott, nagyon jól sikerült. Most a nem vártam meg a fotózást, addig amíg teljesen kihűlt a pite, így szaftos és kicsit folyósabb a belső része. Így nekem kicsit finomabb. Ropogós tető szaftos belső és mellé társul a tészta ami, most az egyik kedvencem lett.


 Almás rebarbarás pite:

Tészta:
Shortcrust pastry:
250 g liszt
csipet só
110 g vaj
50-60 ml hideg víz
 A lisztet elmorzsolom a vajjal, sóval. Hozzáadom a vizet fokozatosan és tésztát gyúrok belőle. 15 percre, a hűtőbe teszem. Most nem szükséges elősütnöm. Így csak lisztezett deszkán kinyújtom és a kivajazott formába teszem.

Töltelék:

40 dkg rebarbara
3 közepes savanykás alma
2 barack - ez elhagyható, csak azért tettem bele mert már senkinek sem kellett itthon
1 bögre cukor (2,5 dl-es)
3 ek liszt vagy étkezési keményítő
egy tk fahéj
1 ek citromlé
fél tk gyömbér

A rebarbarát megtisztítom és felkockázom. Egy tálba teszem és fél bögre cukrot szórok rá, összeforgatom. Hagyom állni 1-2 órát. Megpucolom az almát és a barackot majd felkockázom. A rebarbaráról leöntöm a levét, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a fahéjat, citromlevet, a gyömbért, és a maradék cukrot.
Ezt a keveréket a tésztára öntöm. Majd lefedem a morzsával.

Morzsa:

fél bögre cukor
1/4 bögre liszt
1/2 bögre zabpehely
1/2 bögre darált mogyoró
1/2 bögre kókuszreszelék
1 kt fahéj
4 ek vaj
esetleg gyömbér ha valaki szereti bele

A hozzávalókat elmorzsolom a vajjal és morzsatésztát gyúrok belőle.  5-10 percre a hűtőbe teszem, majd a gyümölcsre morzsolom, kisebb - nagyobb darabokban.

200 fokos sütőben sütöm, 10 percig majd 180 fokon sütöm 30 percig. Ha kihűlt szilárdabb lesz a töltelék, ha nem bírunk várni míg kihűl olyan szép szaftos lesz mint az enyém.







6 megjegyzés:

  1. Szülinap? Játék? Rebarbara-tő? Rám bizton számíthatsz! :)))
    Egyébként csodásan néz ki a pitéd ismét! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi lehet és én imádom ha roppanós marad benne a gyümölcs!:)Izgatottan várom a játékot is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen a család egy része nem bánta :) Örülök, mert várom a külföldön élő bloggereket is :)

      Törlés
  3. Jajaj, nagyon jól néz ki. Még sosem kóstoltam a rebarbarát, kiváncsian váűrom a játékot!

    VálaszTörlés