2012. október 4., csütörtök

Szirupban eltett gyömbér

Most egy régi vágyam teljesült. Mindig nézegettem a külföldi műsorokban, hogy karácsony táján, gyakran előkerült a szirupos gyömbér. Guszta, golyócskákat, aprítottak és úgy rakták el őket. Aztán felfedeztem Egycsipetnél és Maxnál egy narancsos változatot. De én igazából nem akartam narancsot, na meg kis duci darabokra vágytam. Így gondoltam, az alapokat megkaptam, essünk neki. A Férjem rögtön rosszul is lett, hogy mennyi gyömbérből akarom csinálni. egyezkedett hogy elég ennek a fele is. Na mondom, majd a szülői után megbeszéljük. Én bementem, és mire kijöttem a szülőiről, Ő elintézte az apró cseprő dolgokat, amikkel megbíztam, na meg ott virított 1 kg gyömbér a kocsiban. Azt hiszem érdemes megtartanom a pasast :) Szegénytől meg is kérdezték a zöldségesben, ugyan minek ennyi? Mondta, az Asszony megint kotyvaszt valamit. A zöldséges meg mosolygott, és dörzsölte a kezét, szerintem ilyen mennyiségű gyömbért még sosem adott el. De javára legyen mondva, nagyon szép friss volt.


 Szirupban eltett gyömbér:

80 dkg gyömbér - már tisztítva
45 dkg cukor
1 citrom leve
pici só
2 csomag vaníliás cukor vagy vanília rúd magjai (1)

A gyömbért megtisztítom, és feldarabolom. Egy fazékba teszem és felöntöm vízzel, elkezdem főzni. 1,5 órát főzőm. Nagyon erős lesz a lé, így leöntöm és felengedem ismét vízzel, csak most hozzáadom a cukrot, a sót, a citromlevet és némi a vaníliát. Ezt fedő alatt még 2 órát főzöm, majd leveszem a fedőt és addig főzöm, amíg jó sötét szirupot kapok. Mikor már jó a színe elzárom a gázt és üvegekbe töltöm a gyömbért, majd felöntöm a sziruppal, hogy teljesen ellepje. Én száraz dunsztba tettem. Majd két nap múlva, kivettem és irány a polc. Reszkess Karácsony jön a gyömbéres kenyér és a tripla gyömbéres keksz!

Ha valakit megrémiszt a hosszú főzési idő, az szeletelje vékonyra a gyömbért és akkor az idő csökken.
A gyömbér kandírozásáról olvashattok még Trinity-nél és Millie-nél.


7 megjegyzés:

  1. Isteni lehet, nagyon szeretem a gyömbért, eddig csak kandírozottat készítettem, de ezt mindenképpen ki kell próbálnom, főleg, hogy közeleg a karácsony.Szépen mutat abban a karcsú üvegben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is vívódtam, hogy kandírozottat, készítsek e de végül ez nyert :)

      Törlés
  2. Igazán fincsi lehet, mennyi finomsághoz fel fogod tudni használni! :) A mi zöldségesünknél szerintem összesen nincs ennyi gyömbér! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Új zöldséges, nyílt nálunk és szerintem eléggé be akar vágódni, az embereknél, mert tele van különlegességekkel. Ha tartja a nyitási szintet szerintem tarolni fog :)

      Törlés
  3. Amikor a címét megláttam ennek a bejegyzésnek, azt hittem egy gyömbér ültetvényre tettél szert.:)) Nagyon kis mutatós, és várom a vele készült finomságokat.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet, most készítem, mivel szeretjük a gyömbért. Biztosan finom lesz.

    VálaszTörlés