2011. december 11., vasárnap

Fekete szedres és őszibarackos pavlova - 100. bejegyzés

Sokat gondolkoztam, mi is legyen a 100. bejegyzésem. Végül, erre a pavlovára esett a választásom. Valami hasznosat akartam a Ünnepekre. Annak aki házilag készíti a majonézt, annak biztos, hogy hasznos is lesz. A karácsonyi majonézes saláták, a férjem reszortja. Szereti csinálni, közben persze intenzíven dicsérni kell, hogy milyen finom is. Több félét készít. Virsliset, kukoricásat, hagymás - krumplisat. Igen ám, de bizony a majonézhez sok - sok tojássárgája is kell, fehérje viszont megmarad. Ezért aki szereti, a gyors dolgokat, és persze nem szeret kidobni semmit, több dolgot is készíthet. Habcsókot - akár a fára dísznek, akár ízesítve megenni. Vagy egy finom, elegáns pavlovát, isteni tejszínhabbal és valami finom savanykás  gyümölccsel. Egyszer már készítettem pavlovát cseresznyével. Most volt itthon őszibarackom, és a fagyóból kiugrasztottam egy adag fekete szedret is. A férjem azt mondta a barack a tuti, azt rakjak mindre. Én meg kontráztam hogy higgye csak el a szederrel sokkal finomabb lesz. Ezért készült mini pavlova. Hogy több ízt próbálhassunk ki. És persze nekem lett igazam, olyannyira hogy mindenki az én egyszem szedresemet akarta megenni. Jó család vagyunk, megosztoztunk :) De csak 3 fehérjém volt, így fél adaggal csináltam mindent. 


Fekete szedres és őszibarackos pavlova:

3 tojásfehérje
pici só
fél tk étkezési keményítő
15 dkg cukor
1 tk vanília
fél tk balzsamecet
2,5 dl tejszín
gyümölcs (savanykás)

A sütőt  180fokra előmelegítem. A fehérjét elkezdem felverni előtte hozzáadom a sót, majd kanalanként a cukrot. Ha már jó kemény a hab rászitálom az étkezési keményítőt. Óvatosan elkeverem és rálocsolom az ecetet, a vaníliát. Sütőpapíros tepsire teszem - bár mostanában a teflon sütőlapomat használom. 4 kört formázok a masszából. Mielőtt beteszem a sütőt leveszem 140 fokra és 1 órát szikkasztom. Hagyom kihűlni, átteszem egy tortatálra. Felverem a tejszínhabot és ráhalmozom. Felvágom a barackot és ráteszem. Majd a jól lecsepegtetett fekete szedret, a másikra.




4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet mindkettő, én mégis a szedreset választanám, mert azt jobban szeretem. Pavlovát még sosem sütöttem különben, mert annyi mident kell kipróbáni:) De újra gyűlnek a fehérjék a fagyasztóban, legközelebb már ez következik.

    VálaszTörlés
  2. Annyian pavlováztak már itt az utóbbi időben, h lassan nekem is megjön a kedvem hozzá.
    Milyen? Olyan, mint a habcsók? El nem tudom képzelni...mindenesetre látványra lenyűgöző :)

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu, az biztos a szedres sokkal finomabb. Érdemes kipróbálni :)

    VálaszTörlés
  4. Adél, amikor először sütöttem a férjem azt kérdezte, akkor ez habcsók, tejszínhabbal és gyümölccsel? És igen lényegében tényleg az, de igazán egy jó savanykás gyümölccsel jön ki az íze. Viszont én hallottam egy túrótortás változatról is legközelebb nálam az jön :)

    VálaszTörlés