2012. január 3., kedd

Diós karamellás és szedres semifreddo

Ezeket a semifreddokat az Anyukáméknak készítettem, az adag megegyezik az előzővel tehát három ilyen született. Egy diós karamellás, egy fekete szedres fehércsokoládé darabokkal, valamint egy csokoládés fekete szedres. Az első kettőről készült kép. 


A diós karamellás változatot úgy készítettem, hogy cukrot karamellizáltam majd hozzá kevertem a diót és egy sütőpapírra simítottam. Mikor kihűlt eltördeltem és felvágtam. Egy jó maréknyit az alapba kevertem, majd a karamell krém mellett ezzel is díszítettem.


 A fekete szedres változatnál kb 15 dkg fagyasztott szedret kicsit megmelegítettem a mikróba, majd durvára törtem, hogy levet engedjen viszont maradjanak nagyobb darabok is. Elkevertem a masszába, majd kb 5 dkg egész szemet is hozzákevertem. Egész szemekkel díszítettem, mert már öntetet nem volt időm csinálni, mert mentünk Mezőfalvára. De ha lenne hozzá akkor egy maréknyi szedret összetörnék kicsit megfőzném egy kevés cukorral, majd egy szűrőn átpaszíroznám, hogy szép sima öntetet kapjak.



Alap:

5 dl tejszín
4 tojás
15 dkg cukor
víz
csipet só
dió + cukor a karamellizáláshoz
100 g tejcsokoládé
20 dkg fekete szeder

Öntet: dulche de leche - karamell krém tubusos sűrített tejből főzve.
A egy edénybe cukrot karamellizálok, majd beleforgatom a mogyorót. Egy sütőpapírra kenem majd hagyom hogy kihűljön. Apróra vágom.
10 dkg cukrot kevés vízzel felteszek főni, és hagyom hogy kicsit sűrűsödjön amíg kicsit szirupos nem lesz. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem cukorral. A fehérjékhez adok egy csipet sót, majd elkezdem felverni, mikor már keményedik hozzácsorgatom a cukorszirupot. Tovább verem majd hozzáadom a tojás sárgáját is. Felverem a tejszínt és óvatosan hozzáforgatom. Ezzel kész is az alapom.

2 megjegyzés:

  1. Már igazi profi vagy ebben a semifredo témában:)Ezek is szuperek lettek. Mindenképpen ki fogom valamelyiket próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu köszi :) Igyekszem mert nagyon szeretjük. De holnap hozok egy fincsi parfé tortát amit a Férjem szülinapjára készítettem. Szilveszteri baba volt :)

    VálaszTörlés