2012. március 13., kedd

Csokoládés mogyoróvaj mousse pite - No. 1

Még a címe is jól hangzik szerintem. Nem rég ismerkedtem meg a mogyoróvajjal, nekem nagyon ízlik. Magában, kenyérrel már nem annyira. Viszont sütibe varázsolva, huh megint csak nagyon finom. Főleg ez a pite, az alja ropogós, utána a csoki réteg, majd következik az isteni hab. A pite legtetejére kellett volna még tejszínhabot is tenni, de én nem tettem, mert nekem úgy más sok lett volna. Mostanában sok pitét fogtok látni az oldalamon, mert úgy gondoltam csatlakozom az 52 hét 52 pite "mozgalomhoz".  Vagyis minden héten sütök egy finom gyümölcsös, krémes, csokis .... pitét.  :) De abban viszont megszegem a szabályt, hogy nemcsak amerikai típusú pitét fogok sütni. Mert ugye ott van a Holland körtés pite, vagy a francia erdei gyümölcsös pite. Ezekkel mind mind bombázni foglak titeket remélem várjátok. 
Az eredeti recept itt található. Én annyiban tértem el hogy krémsajtot is tettem a felső réteghez, mert sok másik receptnél megjelent mint hozzávaló és nekem úgy finomabbnak tűnt. És milyen igazam lett szerintem :) Még egy kedves dolog a végére. Kivételesen kekszes alapra tettem a pitét, pedig ugye a férjem nem nagyon szereti, de úgy voltam vele, csak most az egyszer. Kibírja. Megkóstolja. Milyen  tészta ez? - kérdezi. Kekszes. - mondom én. Nagyon klassz, csinálj ilyet gyakrabban mert nagyon ízlik. Egyem a szívét, ugyanezt az alapot egyszer már lefújjolta, most meg csináljam gyakrabban. Ilyenek ezek a férfiak :)


 Csokoládés mogyoróvaj mousse pite - No. 1

 20 dkg csokoládés keksz (eredeti receptben graham keksz)
4 ek olvasztott vaj
250 gr aprított csokoládé
300 g tej
3 ek méz (eredetileg kukorica szirup)
csipet só
1 csésze mogyoróvaj
200 g krémsajt
1/2 csésze + 3 ek cukor
1 csésze hideg tejszín
+ tejszín és csokoládé a díszítéshez

A kekszet ledarálom, majd a vajjal összedolgozom és belenyomkodom a formába. 200 fokra elő melegített sütőben sütöm 15 percig. Majd hagyom kihűlni.

Csokis réteg:

A csokoládét, a sót a mézet, egy tálba teszem. A tejet felforralom, majd ráöntöm a csokoládéra és simára keverem az egészet. Aztán folyamatos keverés mellett főzöm, addig amíg kicsit pudingos állaga nem lesz. Ekkor kihűtöm és lefóliázva 3 órára a hűtőbe teszem. Én csak 2 órát hagytam a hűtőben majd beleöntöttem a kekszes tésztára és lefóliázva vissza raktam egy órára. 

Mogyoróvaj mousse réteg:

A a krémsajtot a fél csésze cukorral kikeverem, majd hozzáadom a mogyoróvajat és tovább dolgozom amíg fényes nem lesz. Felverem a tejszínt és hozzákeverem az 1/3 részét lazán, majd a többit óvatosan. Ezt a keveréket a pitére simítom. Rakhatok rá még tejszínhabot de nekem már nem hiányzott rá így csokoládé reszelékkel díszítettem. 

Azonnal tálalható, de ha kicsit állni hagyjuk jobban összeérnek az ízek :)





10 megjegyzés:

  1. Húú, ez nagyon guszta, igazi fantáziabirizgáló, nyálcsorgató finomság :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és nagyon örülök, h visszatértél a szabadságból, jöjjenek a pitééék :) én nagyon várom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igyekszem finomabbnál finomabbakat hozni :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta, nagyon krémes és gondolom nagyon finom!!! Én alig várom, hogy bombázzál a finomabbnál, finomabb pitereceptekkel.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igyekszem, már csak a megvalósítás hiányzik, ötletek vannak :)

      Törlés
  4. Szépségeset alkottál! Gratulálok!
    Nézz be hozzám, vár ott Téged valami, remélem, örülni fogsz neki:-)!
    http://izemlekek.blogspot.com/2012/03/elso-blogdijam.html

    VálaszTörlés