Mondhatni ez volt az a
pite, amit először ettem életemben, és menten beleszerettem. Még évekkel
ezelőtt, amikor Franciaországban, Nancy-ban tanultam, egy kedves barátnőm
anyukájától kaptam a receptet. Christine ezen kívül még adott néhány receptet,
amiket nagyon szeretek. Annyira megszerettem a pitéket, hogy volt egy pékség
ahová, igen gyakan betértem, nagyon finom mini pitéket lehetett kapni, de vagy
30 féle ízben. Már említettem, hogy a kedvenc kombinációm, a málna – rebarbara.
A plusz pedig, hogy mindez isteni mandulás tésztán és mandulás krémbe van
rejtve. Íme a kedvenc pitém:
Rebarbarás - málnás pite:
Tészta:
250 g liszt
100 g olvasztott vaj
1 db tojás
1 csipet só
30 g porcukor
85 g őrölt mandula
Töltelék:
1 db tojás
60 g + 20 g porcukor
60 g őrölt mandula
2 dl tejszín
400 g rebarbara
200 gr málna
A legelső feladat, az hogy
meghámozzuk a rebarbarát, felkockázzuk, majd rátesszük a cukrot. Elkeverjük,
hagyjuk állni 3 órát. Így veszít a rebarbara a savasságából.
A tésztát összegyúrom,
majd lisztezett deszkán kinyújtom, a kivajazott formába teszem. Ezután a hűtőbe
teszem úgy 30 percre.
A tojást kikeverem a
cukorral. Majd hozzáadom a mandulát, és a tejszínt. Ráöntöm a tésztára. Végül
beledobálom a málnát és a rebarbarát. A rebarbarát persze leszűröm előtte, hogy
a nedvesség ne kerüljön bele, csak a darabok. 180 fokra előmelegített sütőben,
45 percig sütöm. Kihűlés után szeletelhető.
Odakúszott mellé egy kis fagyi is ugyanabban az ízpárosban :) Receptje itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése