Meggyes pite zabpelyhes –
mandulás morzsával:
Tészta:
113 g vaj
184 g liszt
¼ tk só
1/8 tk sütőpor
2-3-4 ek víz
7g ecet
A vajat összemorzsolom a
liszttel, hozzáadom a sót, a sütőport. Az ecetet, elkeverem a vízzel és így
adom apránként a tésztához. Összegyúrom és kicsi a hűtőbe, teszem, majd
lisztezett deszkán kinyújtom majd a kivajazott formába, teszem. Az egyik
legjobb tészta, amit eddig készítettem.
Töltelék:
1 kg magozott meggy
½ bögre cukor
3 ek étkezési keményítő
¼ tk só
A meggyet kimagozom, ráöntöm
a cukrot, a keményítőt és a sót. Összeforgatom. Majd a tésztára teszem.
Morzsa:
6 ek vaj
2/3 bögre zabpehely
½ bögre aprított mandula
½ bögre cukor
¼ tk fahéj
½ tk só
¾ bögre liszt
A vajat egy edényben
megolvasztom. A lisztek elkeverem a cukorral, sóval, mandulával, zabpehellyel
és a fahéjjal. Hozzáöntöm a vajat és morzsás tésztává gyúrom.
Majd rászórom a meggy
tetejére. És 180 fokra előmelegített sütőben, 1 órát sütöm. Melegen kicsit
folyósabb, hidegen szilárdabb lesz a töltelék. De a lényeg az, hogy nagyon
finom a meggy és a morzsa együtt.
Hmm, megint pite, lassan én is rákapok, annyi finomságot látok nálad!
VálaszTörlésHajrá, én nagyon szeretem őket :)
TörlésCsalás vagy nem csalás, a végeredmény mindenképpen csodás! Hmmmm, nekem a meggy és a tészta is kellene, de azonnal... :-))
VálaszTörlésAz biztos :)
TörlésMeg akarom én is ismételni :)