Íme az én tejcsokis rigójancsim:
Rigójancsi:
Tészta:
25x30 cm tepsihez 2 lapot sütöttem. Tehát mindennek a duplája:
3 tojás
2 ek liszt
1 ek kakaópor - holland - így kompenzáltam kicsit a tejcsokit a krémben
3 ek cukor
1 ek tej - fellazítom vele a kakaós piskótát, nem lesz olyan tömör
1 tk sütőpor
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a sütőport, a lisztet és a kakaót. Kikeverem, majd hozzáadom az evőkanál tejet. Majd óvatosan összeforgatom a fehérjével. Sütőpapíros tepsibe simítom. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, kb 10 percet. Kiveszem, lehúzom a sütőpapírt és hagyom kihűlni. Majd sütök még egy piskótát.
Krém:
1 l tejszín
300 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé - hogy egy kicsit csaljak, a férjem észre sem vette
2 púpozott evőkanál zselatin
A zselatint egy kis lábasba tettem, adtam hozzá kb 1 dl vizet. Hagytam pár percet dagadni majd adtam hozzá kb még egy fél deci vizet és elkezdtem langyosítani, egy pici cukrot is adtam hozzá kb 2 teáskanálnyit. Addig melegítettem, amíg szépen felolvadt a zselatin. A csokoládét összetördeltem, majd picit megolvasztottam a mikróban. Erre ráöntöttem a meleg zselatint és simára kevertem. A zselatint sosem forralom, mert akkor tönkremegy, nem fog zselésíteni!!!
A tejszínt kemény habbá vertem, majd elvettem kb az 1/3 részét és simára kevertem a csokoládéval. Majd ezt a keveréket adtam a tejszínhez és kézzel - úgy ahogy a műsorban láttam - gyönyörű simára kevertem az egészet. Sokkal hamarabb elkeveredett, mintha fakanállal csináltam volna. A tepsibe leraktam egy piskótát, rákentem a krémet. Majd a hűtőbe tettem.
Csoki a tetejére:
100 g csokoládé
1 ek étolaj
A csokoládé 2/3 részét megolvasztottam, majd hozzáadtam az 1/3 részt és elkevertem. Temperáltam. Addig kevertem, amíg úgy 28 fokos nem lett majd visszamelegítettem 30-31 fokra és hozzáadtam az étolajat.
A második piskótát lekentem vele, majd a hűtőbe tettem. Miután megszilárdult felszeleteltem és úgy raktam a krém tetejére. A piskóta nem érte végig a tepsit, a krém viszont igen, ezért miután már jó szilárd volt a krém. Megfordítottam egy evőkanalat és a nyelét végighúztam a krém szélében. Így pont akkora volt, a krém mint a piskóta és nyugodtan tudtam szeletelni, nem ragadt a krém a szélére, szép szeleteket tudtam vágni.
Ebben a részben láttam a sütemény:
Gyönyörű lett, mi is imádjuk a Rigó Jancsit, tökéletes karácsonyra:) Az én családom is a tejcsokit részesíti előnyben, sokszor felesben használom.
VálaszTörlésKöszi :) Igen úgy jó, nemigen venni észre.
TörlésNagyon szép!:)
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésCsodaszép lett, a férjed igazán jól választott! :)
VálaszTörlés