Marcipános kardamomos bejgli, rumos gesztenyés bejgli, mogyorós bejgli és a klasszikus diós és mákos bejgli:
Tészta:
Ebből az adagból, 8 kisebb rúd jön ki. Én csak 6 rudat készítek belőle, így nagyobbak lesznek. A recept Bori mamámtól való:
1 kg liszt
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
2,5 dl tej + 1 dl
40 dkg zsíradék - én 20 dkg zsírt és 25 dkg margarint - ha csak zsír akkor 40 dkg
2 tojás sárgája
+ a fehérje és még egy tojás sárgája a kenéshez
Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben. A lisztet egy tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot, és a zsiradékot. Ezt elmorzsolom benne. De gyorsan dolgozom! Majd hozzáadom az élesztős tejet, és a tojás sárgáját. összegyúrom, de nem kell dagasztani. 30 percig kelni hagyom, majd 6 gombócra veszem (vagy 8 ra). Egyenként kinyújtom őket és töltöm. Téglalap alakúra nyújtom, szép vékonyra, rákenem a tölteléket A két végén behajtom majd szorosan feltekerem. Kizsírozott tepsire teszem, majd megkenem felvert tojás sárgájával. Még egy órát hagyom a melegen kelni, utána, gy éjszakára hidegre teszem. Reggel lekenem tojás fehérjével, kicsit száradni hagyom majd megszurkálom egy hurkapálcával. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 percet sütöm. Míg aranybarna nem lesz. Amint kiveszem a sütőből, felfordítom a bejgliket kb 10-15 percre. Akár 1 hónapig is eláll, kivéve a marciánost és a gesztenyést.
Az igazi, jó bejglinél, a tészta 22 dkg, a töltelék 28 dkg .
Rumos - gesztenyés bejgli:
2 rúdhoz
40 dkg gesztenye massza
2,5 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 ek rum vagy aroma
A vajat kikeverem a tojással, hozzáadom a gesztenye masszát és a rumot majd simára keverem.
Mogyorós bejgli:
1 rúdhoz
30 dkg pörkölt, darált törökmogyoró
15 dkg cukor
1 dl víz
A vizet a cukorral felforralom, hogy a cukor teljesen olvadjon el, majd hozzáadom a mogyorót és pár percig főzöm. Én plusz ízesítést nem adtam hozzá, de esetleg elbír egy kis fahéjat, citromot.
Marcipános bejgli kardamommal:
1,5 rúdhoz
10 dkg héj nélküli darált mandula
20 dkg marcipán -nagy lyukú reszelőn, lereszelem
10 dkg cukor
1 dl víz
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 bő csipet kardamom
1 ek színtelen mandula aroma
A vizet, a cukorral, a sóval összefőzöm, hozzáadom a darált mandulát és a lereszelt marcipánt. Főzöm egy percig és miután levettem a tűzről hozzáadom a kardamomt és a mandulaaromát. Hagyom hogy teljesen kihűljön és utána felhasználom.
Diós és mákos bejgli:
3-3 rúdhoz
1 kg darált mák
60 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
A tejet, a cukorral összefőzöm, hozzáadom a mákot, főzöm pár percig. Majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a reszelt citromhéjat.
1 kg darált dió
60 dkg cukor
2 dl víz
1 narancs reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
A cukrot összefőzöm a vízzel, majd hozzáadom a diót. Főzöm pár percig, majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a narancshéjat.
Örülök, hogy kipróbáltad a marcipános változatot is. :)
VálaszTörlésIsteni finom volt a kedvencem lett :) De nélküled eszembe sem jutott volna :)
TörlésIgazán különlegeseket sütöttél, biztosan nagyon finomak! :)
VálaszTörlésSe ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.
VálaszTörlés