2013. február 27., szerda

Hamis Hagenbugli leves

Hogy miért hamis? Hát mert az eredetiben füstölt tarja és húsgombóc van. Az enyémben, pedig füstölt porc és krumpligombóc. Maradék felhasználás volt, mert volt még itthon egy darabka füstölt porc és egy jó adag tört krumpli. A porc adta magát, és mivel megszállott gombócimádók vagyunk, a krumplit sem dobhattam ki. Íme az egyik kedvenc levesem:



 Hamis hagenbugli leves:

füstölt tarja vagy füstölt porc
sárgarépa
zöldség
zeller
vöröshagyma
petrezselyem
2-3 ek tejföl
ízlés szerint mustár
só, bors, ételízesítő
őrölt pirospaprika - ízlés szerint készíthető a leves fehéren is

A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom és kevés olajon megdínsztelem. A zöldségeket, megtisztítom, felkarikázom és egy kicsit megdínsztelem. Felöntöm vízzel és a felszeletelt húst hozzá adom, itt adom hozzá a paprikát. Sózom, borsozom, és adok hozzá egy kis ételízesítőt is. Kb 30 percet főzöm, lehetőleg fedő alatt. Ha a hús puha, akkor hozzáadom a tejfölt és a mustárt.  Ez ízlés szerint, ki mennyire akarja pikánsra a levest. Majd hagyom, hogy felforrjon és hozzá gombócolom a krumpligombócot illetve a húsgombócot. Hagyom, hogy megfőjön és már kész is az isteni levesem. 

Krumpligombóc:

Főtt krumpliból vagy maradék tört krumpliból készítem.

A krumpli mennyiségétől függően kb fele annyi lisztet adok hozzá. Ha, nem elég sós a krumpli, akkor sót is. Ha főtt krumpliból csinálom akkor adok egy tojást hozzá és jól összegyúrom az egészet. Lisztes kézzel bele gombócolom a levesbe.
Ha tört krumpliból készül (krumpli püré, hagymás tört krumpli stb.) akkor nem mindig igényli a tojást, hiszen, már van benne vaj, tej vagy tejföl  és jobban összeáll, jól gombócolható lesz. Ha nem, akkor itt is rajok bele egy tojást, majd gombócolom.


4 megjegyzés: