Almás pite fekete szederrel és áfonyával:
Tészta:
2 és 1/2 csésze liszt
15 dkg vaj
1 tk cukor
bő csipet só
6-7 ek víz
1 tk almaecet
Az ecetet elkeverem a vízzel. A lisztet, elkeverem a cukorral és a sóval, majd elmorzsolom a vajjal. Apránként hozzáadva a vizet összegyúrom. Majd 1 órára a hűtőbe teszem.
Töltelék:
1,5 kg alma - már megpucolva
4-5 ek cukor
citromlé
fahéj és kardamom ízlés szerint
1 csomag vaníliás puding
2 marék fekete szeder
1 marék áfonya
2 ek étkezési keményítő
Az almát felkockázom és elkeverem a cukorral, fahéjjal, kardamommal, és citromlével Az utóbbit az alma édességéhez mérem. Felteszem főni, mikor már levet eresztett, hozzáadom a 1 dl vízzel elkevert pudingot. Ez szépen besűríti, hagyom míg kihűl. A szedret és az áfonyát egy tálba teszem és elkeverem a keményítővel, majd az almával. Lisztezett felületen kinyújtom a tészta felét. A kivajazott formába teszem, beleteszem a tölteléket. Majd kinyújtom a másik adag tésztát. Kb 2 ek vajat teszek a töltelék tetejére, majd lefedem a tésztával. Légréseket vágok és feltekerem az oldalát. Megszórom cukorral. 200 fokon sütöm, 10 percig majd 180 fokon 40 percig. Ha kihűlt, már ehetem is.
Szívesen megkóstolnám! De most eltanulom tőled, mert nekem is van sok bogyósom a fagyasztóban.
VálaszTörlésJól teszed :)Nem jársz rosszul :)
TörlésNekem is van még szedrem. Finom lehet az almával összekombinálva!
VálaszTörlésIgen elég jó páros :)
TörlésNagyon finomnak néz ki! Kár, hogy nekem nincs szedrem...:)
VálaszTörlésMajd idén :)
Törlés