2013. március 10., vasárnap

Csokoládés - mandulás - vörösáfonyás babka

Igazi, finom kalács. Egyik kedvencem. A klasszikus babka csokoládés és most kicsit felturbóztam. Hamarosan megint megsütöm, ám ezúttal, morzsás tetőt is készítek hozzá. Gyerekeknek nagyon ízlett. A receptet két kalácsra, adtam meg, mert valljuk be egy kalács sosem elég. Legalábbis nálunk.
A recept fázisfotókkal megtalálható a desszert.eu-n.



Csokoládés - mandulás - vörösáfonyás - babka:


A tésztához:

  • 4 bögre búzaliszt (BL55)
  • 1.5 dl tej (3,5 %-os)
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 csipet
  • 3 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 10 dkg csokoládé - ét
  • 1 marék mandula (egész, hántolatlan)
  • 2 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 2 marék áfonya (aszalt)

A tejet felfuttatom az élesztővel. A lisztet egy tálba szitálom. Hozzáadom a felvert tojást, a vajat, a cukort, végül az élesztős tejet. Kidolgozom és a végén adom hozzá csak a sót. 30 percig kelesztem.
Miután megkelt, ketté veszem. Két téglalapot nyújtok belőle (természetesem egymás után). Megszórom, a csokoládé darabokkal, a mandulával, az aszalt vörös áfonyával és a fahéjjal.
A formákat kivajazom és kilisztezem.
Feltekerem, a töltött tésztákat, mintha csigát készítenék. 3 felé vágom rudanként, majd egymás mellé teszem őket a formába. Hagyom újabb 15 percig kelni.
180 C fokra elő melegített sütőben sütöm 40 percig. Mikor kész, kifordítom a formából. Szeletelem, tejjel nagyon finom.

9 megjegyzés:

  1. Ma kért a fiam, hogy süssek valami csokisat. Muffinban gondolkodtam, de most megláttam ezt a kalácsot:-) azt hiszem megyek és begyúrom, holnapra is jó lesz uzsonnára.
    Muszáj 3 részre vágni a tekercset, vagy maradhat egyben is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem maradhat egyben is. Igaz lehet hogy már túl vagy rajta. Tradícionálisan készítik így ha jól tudom.

      Törlés
    2. Végül elvágtam én is. Finom kalácsot kaptunk! Köszönjük szépen:-)

      Törlés
  2. Nem ismertem, de ismét tanultam valamit! Mi is szeretjük a kalácsot, meg is sütöm a héten! :-)

    VálaszTörlés
  3. Finom kalács, jó a töltelék, meg sütöm én is!:-)

    VálaszTörlés