2013. április 10., szerda

Medvehagymás tejfölös stangli vagy csónak

Nagy kedvencem a medvehagyma. De idén nem vagyok hajlandó, egy vagyont adni érte. Megnéztem a zöldségesnél 320 forint egy csokornyi. Így nem haboztam, hanem erdőt jártam. Találtam több helyet is ahol terem felénk. Még nem túl nagyok, nem sokat szettem. De az első két medvehagymás finomság már el is készült. Sajtszószos medvehagymás csirkemell és ez a stangli. Bár lehet inkább csónak. Nagyon finom volt, hamar eltüntették a fiúk.



Medvehagymás tejfölös stangli vagy csónak:

1 kg liszt
2 dl tej
kb 2-3 dl víz
só, kakukkfű, oregáno
5 dkg élesztő
1 tk cukor
5-6 ek olaj
1 nagy ek tejföl

A lisztet, a sóval elkeverem hozzáadom a fűszereket. Az élesztőt, felfuttatom a cukros sós tejben.  A liszthez adom, majd elkezdem összekeverni, hozzáadom az olajat és a tejfölt. annyi vizet adok hozzá, amíg egy jó laza tésztát nem kapok. Meleg helyen hagyom kelni, kb 1 órát.
Utána a tésztát két felé veszem, téglalap alakúra nyújtom. Majd hosszában felvágom, akkora amekkorára szeretném és feltekerem. Megolajozott tepsire teszem. Kicsit hagyom kelni, majd középen bevágom és megtöltöm a krémmel. Lekenem tojással. 200 fokon aranybarnára sütöm.

Krém:

1 csokor aprított medvehagyma
1 doboz tejföl
só bors
1 tömlős sajt - bármilyen ízű - én most zöld fűszereset tettem bele

A hozzávalókat elkeverem és a tésztára kenem.

Nyári változat fokhagymás tejföllel megkenve, és egy szelet paradicsommal.


9 megjegyzés:

  1. Szépek a medvehagymás sütikéid!
    Nálunk a piacon 500 Ft csomója, de én se veszek, még van fagyasztóban. Tavaly ültettem, és amit nem kapart ki a kutya az szépen kibújt. Abból idén még nem szedek, hadd terüljön tovább.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek, jól mutat a zöld krémmel:) Kár, hogy itt nincs, vagy legalábbis én még nem találtam, be kéne szereznem pár tövet valahogyan:)

    VálaszTörlés
  3. Lenne kedved játszani? Nézz be hozzám!
    http://habvero-es-fakanal.blogspot.hu/2013/04/jatekot-hirdetek.html
    Örülnék neked!

    VálaszTörlés
  4. Itt Nagyváradon nagyon olcsó a piacon, még 100 Ft-ban sem jön csomója. Szedtünk már erdőn is, igaz elég messze kell menni érte.
    Nagyon guszták a cipók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen nálunk most tényleg drága ahhoz képest,hogy milyen egyszerű növény.

      Törlés
  5. Hohó, akkor én jó vagyok, 180 nálunk a piacon. :))
    Guszták a csónakjaid, én nagyon régen nem sütöttem már, lehet a következő pizza helyett be kellene ütemeznem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hát igen remélem fog lejjebb menni nálunk is :)

      Törlés