2013. április 6., szombat

Répás mogyorós koszorú citromos cukormázzal

Ez volt az egyik húsvéti finomságom. Nagy sikere volt. Finoman mogyorós, eléggé répás, plusz a cukormáz a tetején. Megszórva ezzel azzal. Na jó mondjuk a gyerekeimet nem egyszer kaptam rajta, hogy a cukormázba dugták az ujjacskájukat és nagy vidáman jöttek fel a konyhából, összenevetve. Mintha nem tudtam volna, hogy mit csináltak. Másnaposan sem volt száraz, de igazán jó volt mellé egy kis hideg tejecske. A recept eredetileg egy régi Tina magazinból származik. Kicsit átgondolva mivel egy kisebb kuglóf formához voltak megadva az arányok én pedig egy nagy 26 cm-es koszorú formát használtam.


 Répás mogyorós koszorú citromos cukormázzal:

 18 dkg cukor
20 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
4 tojás
8 dkgdarált mogyoró
1 csomag sütőpor
40 dkg liszt
3-4 ek tej
40 dkg reszelt sárgarépa

A vajat a cukorral , a vaníliás cukorral és a sóval kikeverem. Majd hozzáadom egyenként a tojásokat és jól eldolgozom. Hozzáadom a lisztet, a sütőport, a mogyorót. Jól elkeverem és fellazítom a tejjel, végül hozzáadom a finomra reszelt répát.
A formát kikenem vajjal és meghintem zsemlemorzsával. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm 1 órát. 
Ha megsült kifordítom a formából. 

Máz:

1 tojás fehérje
13 dkg cukor
1 tk citromlé

A tojás fehérjét elkezdem felverni, majd hozzáadom a cukort és a citromlevet. Jó sűrű masszát kapok. A még langyos süteményre csorgatom a mázat. Megszórom darált mogyoróval. Én a színek kedvéért megszórtam, még liofilizált málna darabokkal és a mandulás pralinéból megmaradt, rózsaszín karamell darabokkal.


9 megjegyzés:

  1. De szép:) Finom is lehetett:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ízkombinációt hoztál össze! Biztosan én sem állnám meg, hogy beledugjam az ujjam a mázba...;-)) Nekem is van ilyen koszorú formám, de nem igazán szoktam használni, nagyon jó ötlet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Én is csak ritkán használtam, de mostanában rákaptam, egész jól lehet díszíteni :)

      Törlés
  3. A répás süteményt még nem próbáltam, de nagyon csábít:-) szép lett a koszorúd!

    VálaszTörlés
  4. Igazán mutatós lett, finom lehet a mogyorós-répás tészta! :) És nagyon szépen díszítetted, olyan jó ránézni, ettől már csak kóstolni volna jobb! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik a recept, és gyönyörűségesre megvalósítottad!

    VálaszTörlés