2011. augusztus 31., szerda

Citromos - joghurtos gríztorta

Ezt a tortát, nem én sütöttem. A férjem minden évben süt nekem valami finomat a szülinapomra. Ez volt a második torta. Hogy mi a szépséghibája? Nem szeretem se a mazsolát, se a mézet. Ez a torta pedig dugig van mindkettővel. Rengeteget filózott mit süssön, nézegetett mi van itthon, a Nagy Szakácskönyv című könyvből vette az ötletet. Aha frankó, minden van itthon, egyszerű is anya ez lesz az idei tortád. Én meg hallgattam, mert lelkes volt és aranyos. Most törjem le,- te apuci igazából nem szeretem a mézet pláne öntetnek, a mazsolát se túlzottan, na jó semennyire. Nem vagyok szívtelen, amikor majd egy órát törte magát, mire kitalálta, mit is süssön. Meg veszi a fáradságot és süt nekem, na azt már nem.
Megettem, két hatalmas szeletet, öntettel mindennel.
Úgy a második szeletnél eszébe jut, basszus anya te nem is szereted a mazsolát! Hát nem, meg mondjuk a mézet se nagyon. Ah oda volt, de nem panaszkodtam, mondtam finom a süti, nagyon jó mandulás, ízlett :)
De amúgy tényleg jó aki szereti ezeket, annak ajánlom, és liszt sincs benne.


Citromos - joghurtos gríztorta:


120 g szobahőmérsékletű vaj
3/4 bögre cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
1 bögre búzadara
2 tk sütőpor
1 bögre darált mandula
1 bögre mazsola
1/2 bögre mandulapehely (ez nem volt, szóval darabolt mandulával lett helyettesítve)
200 g joghurt (ez édes volt, citromos joghurtot vett, hiszen úgyis van benne citrom, férfi logika :)
tejszín a tálaláshoz

A sziruphoz:

1 bögre cukor
1/2 bögre citromlé
1/2 bögre méz

A sütőt  180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 20 cm tortaformát majd kibéleljük sütőpapírral. 
A vajat , a cukrot és a citromhéjat kikeverjük. Majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat és jól dolgozzuk el. Adjuk hozzá a grízt, sütőport, és a darált mandulát. Keverjük össze a mazsolát a mandulapelyhet, és a joghurtot és lazán keverjük hozzá. Öntsük a formába és 35-45 percig süssük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sziruphoz, tegyük a cukrot, a citromot és a mézet egy kisebb lábasba és 15-20 percig főzzük, amíg szirupos nem lesz.
Egy nyárssal (hurkapálcával), szurkáljuk meg egyenletesen a torta tetejét, a kissé kihűlt szirupot pedig öntsük rá. Tejszínnel tálaljuk.
Két dolog. Nekem nem volt még akkor 20 cm formám csak 26-os, így dupla adagot csinált a férjem mindenből. Így az öntet túl sok lett, így nem került rá az egész a sütire, hanem aki kért még önthetett rá.





2 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog születésnapot kívánok!!!

    A torta nagyon szép, és nagyon finom lehet. A férjednek gratulálok hozzá!!! (nagyon imádni való pasi lehet)

    Nézelődtem nálad, és nagyon tetszik amit látok. További sok sikert kívánok a blogíráshoz, kíváncsian várom a receptjeidet.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gizi!
    Nagyon szépen köszönöm, a jókívánságokat :)
    Hát igen mindig igyekszik meglepni és egyre ügyesebb, lassan már csak itt ott kér egy kis segítséget :)

    VálaszTörlés