2012. február 3., péntek

Narancsos fehércsoki trüffel torta dínókkal díszítve a SAD 3. fordulójára

Elérkezett a SAD, 3. fordulója :) Kiskukta indította el ezt a kezdeményezést, ami szuper ötlet volt tőle. Eddig mindegyik eseményre készítettem tortát :) Ez most sem maradhatott el. A témát pedig imádtam Gombóc Artúr álma... Pici Juci ezt a címet adta a fordulónak. Biztos vagyok benne hogy jó széles lesz  a paletta, hiszen rengeteg féle csokidíszt tud készíteni a leleményes magyar háziasszony. Csak éppen jó ha csokorba szedjük őket. Íme az első tortám. Nagy B 4. szülinapjára készült. Bonbonokkal díszítettem, méghozzá dinósakkal. Karácsonyra kaptam a formát. Mivel narancsos fehér csoki trüffel tortát készítettem adta magát hogy narancskrémes lesz a bonbon. A tortára Trollanyunál leltem, nagyon megtetszett, gondoltam elkészítem. De csak full narancsos fehér csokis trüffel krémmel. Némi színes díszítéssel + a dínókkal. Nagyon jó dolgozni a formával az Écsy-nél vettem még karácsonykor az első polykarbonátommal együtt. 


 Narancsos fehér csokis trüffel torta:

 Piskóta:

4 tojásos kakaós piskóta
3 tojásos vaníliás piskóta

 A szokásos piskótámat használtam, átszámolva a tojás mennyiségére, receptet itt találtok.

Narancsos fehér csokis krém:

5 dl tejszín
40 dkg fehércsoki
1 narancs reszelt héja
4 ek. narancslekvár

A tejszínt felforralom, beledarabolom a csokoládét simára keverem. Én már a teljesen kihűlt krémhez adtam a narancslekvárt és a reszelt héjat. Lefóliáztam és másnap délelőttig a hűtőbe tartottam. Másnap elkezdtem felverni és biztos ami biztos adtam hozzá egy fél zselatin fixet, hogy jobb tartása legyen a krémnek. Mivel a lekvár darabos volt a narancs darabkák látszanak is a krémben.
Felvertem egy kis tejszínhabot és Wilton gél festékkel kékre színeztem ez  lett a tetején a dísz és alul is. Na ezután minden kék lett amihez csak ért a torta :) Megkentem a tortát kívül és belül, kidíszítettem. Felraktam a dínókat. Majd olvasztott csokival és egy sütőpapír tölcsér segítségével felírtam rá a gyerkőc nevét és a 4-est.
Nagyon finom torta. Az ünnepelt rögtön lecsapott a dinókra, a tortára azt mondta, ez undorító. Nesze neked Anya :( Aztán este dinó hiányában kért egy szelet tortát él közölte ez a legfinomabb torta, amit valaha evett. Na fene se érti ezt a pasast :)



Narancsos dinó bonbonok:

Nem akartam zselés narancsos tölteléket készíteni, mivel nem igazán szeretik a gyerekek. Viszont azt gondoltam a levendulás- citromkrémes bonbon citromkrémjét, átültetem narancsosba és az passzolna bele. Így is lett :)

Krém:

5 dkg cukor
1 kisebb narancs leve - nagynak elég a fele
1 narancs héja
1 tojás sárgája
6 dkg vaj

A tojást, a cukrot és a citromlét kis lángon főzöm. Majd apránként hozzáadom a vajat,addig kavargatom amíg besűrűl majd belereszelem a héjat. Ha kihűlt lehet is tölteni vele a bonbont.
A csokit megolvasztom és temperálom. Majd kikenem vele a formát. Beteszem a hűtőbe. 
Megtöltöm a narancsos krémmel. Miután végeztem az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat és visszateszem a hűtőbe. Majd fél óra múlva már lehet is enni :)
Nagyon jó forma ez, de mire megtanultam úgy kiszedni ezt a hosszúnyakú dinót hogy ne törjön el a nyaka. Hát az egy született kétbalkezesnek művészet :)


8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a nagy 4 évest!
    Csodaszép a torta...na meg a bonbonkák is! Úúúgy megkóstolnám :) Viszem is a recit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, örülök, hogy tetszik :)

      Törlés
  2. Csodálatos a torta, és az a szeletke, jaaaaj....de megenném most rögtön.:)
    Boldog születésnapot a fiacskádnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, hihetetlen, hogy már ilyen nagy fiú :)

      Törlés
  3. Boldog szülinapot Bencének:) Az én fiam is Bence, de ő már 16 éves. Csodás tortát sütöttél neki, én holnap készítem és pont az én Bencémnek:)A férfiakon meg nem lehet kiigazodni és még azt mondják a nők a kiszámíthatatlanok:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük szépen, hát igen nagyon gyorsan nőnek, a te Bencéd is épp csak most lehetett 4 éves és tessék :) Hát ez az a nőkre mondják de közben ...

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a tortádhoz és a helyes dinókhoz! Imádom a narancsot és a fehér csokit, így a krémet tutira kipróbálom!

    VálaszTörlés