2012. április 30., hétfő

Medvehagymás rakott tészta

Huh, medvehagyma. Mamámnak lelkiismeret furdalása volt mert a múlt héten fogta magát és megetette a medvehagymát amit vettem a nyulakkal. Kiraktam a teraszra, hogy majd megyek és a kinti csapnál megmosom, de előtte még bementem pár percre. Kedves Mamám gondolta jót tesz velem, kiviszi a zöldet a nyulaknak. Mire kiértem tál sehol, kérdezem, a Mamát nem tudja e hol a medvehagymám. Medvehagyma? Ekkor már éreztem mi a helyzet, a nyuszikáim, vígan rágcsálták a medvehagymámat. Így nem lett medvehagymás túrós csiga. Viszont most kaptam a Mamától két hatalmas csokorral. De ebből sem lett. Csirkét pucoltunk a hétvégén így valami egyszerűt akartam összedobni. Így lett medvehagymás rakott tészta. Olyan de olyan finom lett, de komolyan, hogy a gyerekek befaltak 2 hatalmas kockát és a Nagy B. -t még az sem érdekelte hogy hús is van benne. de még másnap is kereste, nem maradt véletlenül. Íme a recept:


Medvehagymás rakott tészta:

2 csomag spagetti - sós, lobogó forró vízben kifőzöm

 Medvehagymás rész:

2 nagy csokor medvehagymát nagyobb darabokra vágok, serpenyőbe teszem. Sózom, borsozom, majd nagyon kevés vizet adok hozzá. Épp csak megfonnyasztom, nem akarom hogy nagyon szétmenjen. Majd három tömlős natúr tejszínes sajtot nyomok hozzá és elkeverem vele. Hagyom hogy átmelegedjen a sajt és már zárom is el. A tészta 1/3 részét hozzáforgatom a medvehagymás szószhoz. Ez magában lehetne egy különálló étel.

Csirkemell kockák:
2 egész csirkemellet felkockázok, kicsi olajon, megpirítom, sózom borsozom,és hozzáadok fél fej zúzott fokhagymát, ezzel is erősítve a fokhagymás jellegét. De mást nem adok hozzá, nem szeretném hogy elnyomja a medvehagymát.

Besamel mártás:
15- 20 dkg margarin
3-4 ek liszt
szerecsendió, só, fehérbors
1 l tej
Egy lábasban, megolvasztom a vajat, majd hozzáadom a lisztet, kevergetem hogy egynemű legyen, majd még egy kicsit, hogy szebb színe legyen. Felöntöm tejjel, majd folyamatosan kevergetem, amíg be nem sürűl. Közben, megsózom, megborsozom és ebben az esetben nagyon kevés szerecsendiót reszelek hozzá, mivel elég jellegzetes az íze.  Én kicsit több tejet raktam hozzá, mert nem akartam, hogy túl sűrű legyen.

Összeállítás:

Egy  nagy tepsit kivajazok, majd megszórom kevés zsemlemorzsával. Lerakok egy réteg tésztát, leöntöm a besamel mártással, majd megszórom a csirkekockákkal. Egy nagyon vékony réteg tészta és a medvehagymás - sajtkrémes tészta a tetejére. Lekenem tejföllel és már mehet is a sütőbe úgy 45-50 percre.


4 megjegyzés:

  1. Így legalább a nyulak is nagyon egészségesek lesznek:) Nagyon szuper recept, jól is néz ki, meg finom is lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez tényleg nagyon finom lehetett!
    Most a blogodból sokan megtudhatjuk, hogy a nyulak is szeretik a medvehagyma levelet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen a nyulak szinte mindent megesznek csak a K betűs zöldségekkel kell vigyázniuk :)

      Törlés