Sok féle néven láttam már ezt a süteményt. Macska szem, Páva szem, nálunk simán Ildi féle, mégpedig azért mert tőle van a recept. Innen sejthetitek is, hogy egy jól megsárgult, agyonlapozott, gyönyörűséges kincseket rejtő, Mamaféle füzetből való. Jó régen nem sütöttük, mire kedves Tesóm: Már épp ideje volt ez az egyik kedvencem. Tök jó mióta? Nem nagyon emlékszem hogy ette volna mikor a Mama sütötte, most az egyik kedvence. Nem baj kapott azóta jó pár adagot. Több féle változatban lehet csinálni. Meggyesen, lekvárosan, diós habbal, kókuszos habbal vagy akár mákos habbal. Így vagy úgy számomra egy klasszikus finomság.
Páva szem, Macska szem, nálunk simán Ildi féle süti:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
3 tojás sárgája
3 dkg élesztő
1 dl tej
pici cukor és só
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Majd a margarinnal
elmorzsolt liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojás sárgákat és egy pici sót.
Összegyúrjuk, 5 cipóra osztjuk, és kelni hagyjuk. Egyenként kinyújtjuk,
majd megkenjük lekvárral - tetszés szerinti ízű - vagy tehetünk bele egy
sor magozott meggybefőttet. Felhajtjuk úgy, hogy középen hagyunk egy csíkot. Ide kenjük bele a diós tojáshabot. Tepsibe tesszük, általában 3 rúd fér egybe. Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük amíg aranybarna nem lesz. Felszeleteljük a rudakat és már ehetjük is.
Hab:
3 tojás fehérje
20 dkg porcukor
10 dkg darált dió
A Tojásfehérjéket felverem, majd apránként hozzáadom a porcukrot majd a darált diót. Kemény habbá verem.
Változnak az idők, változnak az emberek és az ízlések (néha az emlékek is):) Olyan szépek, csábítóak ott a tányérkán!!!!
VálaszTörlésKöszi :) Az már biztos, mindenki folyamatosan változik :)
TörlésNagyon guszta, de ennék most belőle. :) Mindegy, mi a neve, finom és pont. :)
VálaszTörlésKöszi! Úgy bizony :)
TörlésNálam egy hasonló süti van göngyölt linzer néven , Terike blogjából, de abban nincs élesztő, ha jól emlékszem. Az is nagyon finom:) Gondoltam is rá, hogy húsvétra meg kéne sütni, de ez is nagyon jól hangzik.
VálaszTörlésPróbáld ki, érdemes az biztos :)
TörlésNálunk macskaszem. Imádom! Nagyon fincsi, én kókuszhabbal és megy lekvárral készítettem el, még anno 2010 karácsonyára. Akkor még elég zöldfülő voltam (nem mintha most nm lennék az) sütés terén, egyik első próbálkozásaim egyike volt, és akkor sikerélmény! Különösképp, mert két szomszédnéni is elkérte a receptjét, annyira ízlett nekik. :)
VálaszTörlésNagyon könnyű elkészíteni, finom is, én is csak ajánlani tudom. :)
Tényleg finom és egyszerű :) Láttam engem kaptál Blogkóstolón, remélem találsz kedvedre valót, ha segítség kell írj bátran :)
TörlésNagyon tetszik a blogod, csak így tovább! Puszi, Hajni
VálaszTörlésKöszönöm :)
TörlésEzt a receptet kerestem !Köszi, nagyon finom lett!!!
VálaszTörlésPuszi!
Örülök, hogy segíthettem :)
Törlés