2012. június 10., vasárnap

Epres és rebarbarás jégkrém pite - No.13

Az első, a sorban amivel majd bombázlak titeket. Úgyan is igen szeretem a pitéket, viszont nyáron valljuk be, mi ízlik az embernek a legjobban a fagyi, és a gyümölcsös finomságok. Így lett a jégkrém pite. Hacsak nincs kiéhezve a társaság egy kis csokira bizony nemigen kapnak egy jó darabig. Meg kell valljam, bizony isteni lett ez a pite. Az epres rétegbe, tettem bazsalikomot és mézet, a rebarbarásba fahéj és marcipán került (Szepynél láttam, hogy rebarbara fagyiba tett, marcipánt és fahéjt, így kipróbáltam és isteni lett. Az övé igazi extra változat nézzétek meg). A leges legaljára került egy kis nutellás csokifagyi de az tényleg csak egy halvány csíkocska mert nem sok maradt belőle. Na meg kellett a hely a hűtőben, így annak a doboznak mennie kellett. A nutellás csokifagyi receptjét egyébként TücsökBogárnál találjátok, valami brutál finom, én óriás bonbonba is töltöttem, tényleg isteni.


 Epres és rebarbarás jégkrém pite:

Bazsalikomos - mézes - joghurtos eper fagyi:

40 dkg eper
1 doboz joghurt- én 1 napig szoktam csepegtetni a joghurtot, így kimegy belőle a savó és sűrűbb krémesebb lesz.
2-3 ek porcukor de csak ha valaki igényli és nincs méze
3 ek méz - jelen esetben repce mézet használtam
5 levél bazsalikom apróra vágva
2,5 dl tejszín

Az epret, megmostam, feldaraboltam és leturmixoltam botmixerrel. Majd egy szűrőn átpaszíroztam. (De csak azért mert nagy fiam megmondta: Nehogy magos legyen, mert ő azt nem bírja elviselni). A joghurtot egy tálba raktam kikevertem a mézzel és ha nem elég édes akkor kicsi porcukorral. Hozzáadom az eper pürét, megkóstolom és ha kell még édesítem, bár én az eper ízű fagyit szeretem, nem az édes, enyhe eper ízzel rendelkező fagyit. Felverem a tejszínhabot és elkeverem a joghurtos keverékkel. Hozzákeverem az aprított bazsalikomot és eper darabkákat.  Egy jól záródó dobozba teszem, berakom a fagyasztóba és félóránként átkeverem.

Marcipános fahéjas rebarbara fagyi:

30 dkg rebarbara
2,5 dl tejszín
5 dkg marcipán
fél mokkáskanál fahéj
1 dl sűrített tej
csipet só
porcukor ízlés szerint

A rebarbarát megpucolom és kisebb darabokra vágom. Egy sütőpapíros tepsire teszem, és megszórom kristálycukorral. Berakom közepesen forró sütőbe úgy 10 percre. Mikor megsült, egy mérőpohárba teszem, a karamellizált cukorral együtt. Így kapunk egy enyhén karamelles ízt. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a marcipánt, a csipet sót, kevés porcukrot, valamint a fahéjat. Botmixerrel összeturmixolom. A tejszínt felverem és hozzáforgatom a masszához. Jól záródó edénybe teszem, beteszem a fagyasztóba és fél óránként átkeverem.

36 dkg kókuszos keksz
15 dkg olvasztott vaj

A kekszet ledarálom, és összegyúrom az olvasztott vajjal. Belenyomkodom a formába és 180 fokos sütőben sütöm 15 percet.

Miután megsült és kihűlt, rákentem a nutellás csokifagyit majd a rebarbara fagyit. Az eper fagyit fagylaltkanállal adagoltam rá ás a résekbe eperdarabokat szórtam. Kicsit visszateszem a fagyasztóba. Fogyasztás előtt érdemes 10 percere kivenni. Jól szeletelhető.





7 megjegyzés:

  1. Woo-hoo, micsoda kényeztetés, szemnek-szájnak!!

    VálaszTörlés
  2. Remek recept! A jól záródó, mondjuk eredetileg is fagyis dobozt, hova teszed, a fagyasztóba? És onnan kivéve kevergeted félóránként? Kicsit hüle vagyok a fagyikészítéshez, eddig sosem csináltam. És hányszor fél óránként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Persze mindegy milyen doboz, fagyis doboz, műanyag az mindegy. Bocsi igen kifelejtettem, de javítottam a fagyasztóba teszem a fagyit. Igen onnan veszem ki, úgy kb 2-3 szor keverem át. Lehet sima villával, de akár botmixerrel is, a lényeg hogy a jégkristályokat kicsit átmozgassuk. Remélem kipróbálod a fagyi készítést :)

      Törlés
  3. Ez aztán nagyon jól néz ki! Guszta! :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez nem semmi, meg tudnék enni belőle pár vékonyka szeletet...:)

    VálaszTörlés