2012. augusztus 23., csütörtök

Epres – fekete szedres – mogyorós jégkrém torta


Anyósom szülinapjára készítettem ezt a tortát. A mogyorós réteget a férjem kedvére, a fekete szedret és az epret mindenkiére. A babapiskóta a Férjem ötlete volt, mivel a torta elég magas lett, azt mondta, rakjuk körbe vele, így majd lehet mártogatni a fagyiba. Nagyon finom lett. Ezúttal nem paszíroztam át sem az epret, sem a szedret, így a magok benne maradtak. Apósom meg is jegyezte, hogy belemegy a fogába, na meg azt is, hogy Anyósom, ne rakja túl mélyen a hűtőbe a maradékot, mert még ma meg tudja enni. Hát igen, szúrkálás megy rendesen, azt nem bírja ki, mondjuk vissza is kapja, nem kell aggódni.
Íme a finomság receptje:




Alap: 26 cm torta forma

20 dkg kókuszos keksz
5 ek vaj
2 csomag babapiskóta

A kekszet ledarálom és az olvasztott vajjal összeállítom és a forma aljába nyomkodom. 180 fokon 10 percet sütöm. Kihűlés után, körberakom a formát baba piskótával, majd így mehetnek bele a rétegek.

A rétegek közé olvasztott csokoládét csorgattam. Ami nehezítette kicsit a vágást, viszont  nagyon finom volt a gyümölcsös rétegek között.

Tejszínes mogyoró fagylalt:

5 ek darált mogyoró
1 ek tejszínes mogyoró aroma – ez színt is ad és finomabb is lesz tőle
1 dl cukrozott sűrített tej
3 dl tejszín
1 dl tej

A mogyorót, az aromát, a sűrített tejet, és a tejet kikeverem, majd a laza habbá vert tejszínhez forgatom. Jól záródó dobozba teszem, majd óránként átkavarom. Mikor jó az állaga a kekszes alapra rakom.


Fekete szedres - joghurtos fagylalt:

Ezt a fagyi készítési típust Donna Hay műsorában láttam, és mivel még van szedrem a fagyóban gondoltam kipróbálom. Donna banán mangó kombinációban készítette, az is isteni lehet.

30 dkg fagyasztott fekete szeder (vagy bármilyen fagyott gyümölcs)
1 nagy doboz erdei gyümölcsös joghurt
1 dl cukrozott sűrített tej

A turmix gépbe, rakom a hozzávalókat, és elindítom. Kb 5 percig hagyom dolgozni a gépet, majd kikanalazom belőle a krémes fagylaltot. Ezt rárakom a mogyorós réteg tetejére.

Epres joghurtos fagylalt:

40 dkg eper
1 doboz joghurt- én 1 napig szoktam csepegtetni a joghurtot, így kimegy belőle a savó és sűrűbb krémesebb lesz.
2-3 ek porcukor de csak ha valaki igényli és nincs méze
3 ek méz - jelen esetben repce mézet használtam

2,5 dl tejszín
Az epret, megmostam, feldaraboltam és leturmixoltam botmixerrel.  A joghurtot egy tálba raktam kikevertem a mézzel és ha nem elég édes akkor kicsi porcukorral. Hozzáadom az eper pürét, megkóstolom és ha kell még édesítem, bár én az eper ízű fagyit szeretem, nem az édes, enyhe eper ízzel rendelkező fagyit. Felverem a tejszínhabot és elkeverem a joghurtos keverékkel. Hozzákeverem az eper darabkákat. Ez a réteg megy a legtetejére.

A tetejére fogyasztás előtt, eperdarabokat tettem és a maradék olvasztott csokoládét. Majd körbetekertem egy szalaggal.








9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nálam se került volna túl mélyre a hűtőbe:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Hát igen nem érdemes túl sok mindent rápakolni :)

      Törlés
  2. hűűű, jöhetne ide is egy adag belőle! :))

    VálaszTörlés
  3. Guszta lett nagyon, nálunk is jöhet minden, ami fagyis! :) Azért mégsem lehetett akorra probléma a magokkal, ha repetát is kértek belőle! :)

    VálaszTörlés
  4. Ennyi sok finomság egyben és mindet szeretem! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szerencsés az anyósod, szuper ez a torta:)Imádom a szedret, meg a többi hozzávalót is, jó kombináció:)

    VálaszTörlés