2012. augusztus 14., kedd

Őszibarackos ringló szilva lekvár sárgadinnyével

Jelentem, elfogyott az utolsó szem ringló szilvám is. egy darab sincs a fán. Viszont az óriás szilvánk, most kezd érni, kb még egy hét mire jó lesz, abból is készítek lekvárt, na meg persze cukrozok le, télire. azt főleg gombócba teszem. 
Na de a mostani lekvár. Ez eddig a kedvencem, isteni lett a sárgadinnyével. Pedig megmondom őszintén nem is az én ötletem volt hanem a Dédié. azt mondta, biztos nagyon finom ízt adna az őszibarack, ringló párosnak. Mert hogy az eredeti tervem az volt. Úgyhogy ma reggel biciglire, pattantam és elmentem a piacra sárgadinnyéért. Nagyon finom lekvár lett. Került bele egy kis citromhéj és egy kis vanília is. Csak az íze kedvéért. A sárgadinnyét nem daráltam le, így isteni darabos lett. Ebből az adagból négy 7 decis és egy kisebb üveg lekvár lett.
Holnap rögtön ki is bontok egy üveggel, nincs is jobb a friss lekvárral kent palacsintánál.


 Őszibarackos ringló szilva lekvár sárgadinnyével:

1,5 kg ringló szilva
1,4 kg őszibarack
900 g sárgadinnye
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
70 dkg kristálycukor
1 csomag 3:1 zselésítő


A szilváról, lehúzom a héját. Az őszibarackot is megpucolom majd húsdarálón ledarálom. A sárgadinnyét, ketté vágom, kikanalazom a belét, majd szeletekre vágom.  Innen kivágom a gyümölcshúst, és kockákra vágom. Egy nagy lábasba öntöm a gyümölcsöket, majd hozzáadom a cukrot, és a vaníliás cukrot. Elkezdem főzni. Úgy 10 perc után hozzáreszelem a megmosott citrom héját. Addig főzöm amíg, szép fényes nem lesz a lekvár. Ekkor hozzáadom a zselésítőt. Főzöm 1-2 percet. Majd üvegekbe töltöm. Apránként nehogy az üveg szétdurranjon. Egy fóliát teszek minden üvegre, majd utána a kupakot. az üvegeket 5 percre fejre állítom. Utána, egy rekeszbe rakom őket kihűlni. Később mehet a polcra.




4 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, kedvencem lett. Te is olyan finomakat készítesz mostanság :)

      Törlés
  2. Még csak most értem ide, de ez mit sem változtat azon, hogy ez a lekvár nagyon-nagyon finom lehet! Már az eredeti párosítás is jól hangzik, sárgadinnyével pedig még izgalmasabb és fincsibb lehet az íze! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen a sárgadinnye add neki egy nagyon finom ízt az biztos, bár magában sem utolsó :)

      Törlés