Igen!!! Végre itt a szeder szezon, imádom. Egy néninél szoktam venni Mezőn, rengeteg van neki. Be is zsebeltem 6 kg-ot, meg még frissen veszegetem tőle amikor eszembe jut, hogy valami szedres kellene. Most egy pitét készítettem belőle, de most a semifreddo krémjét használtam egy kis csavarral. Pillecukrot tettem a krémbe. Mohánál láttam, ő parféba rakta a pillecukrot. Gondoltam kipróbálom. A férjem szereti a legjobban nálunk a semifreddot. Még régebben egy Rachel Allen műsorba látta és azóta készítem. Így pillecukorral is nagyon finom, és tényleg jól szeletelhető.
Fekete szedres pillecukros semifreddo pite:
Kakaós paté sablée:
250 g liszt
150 g olvasztott vaj
100 g porcukor
30 g őrölt mandula
1 db tojás (felvert)
2 csipet só
tetszés szerint vagy egy fél vanília vagy 15 g kakaópor- nálam most a kakaópor
A
vajat kikeverem a cukorral, majd sorban hozzá adom a mandulát, sót,
vaníliát, tojást, lisztet. Összegyúrom, majd 2 órát állni hagyom.
Kinyújtom, a kivajazott formába teszem, jó alaposan megszúrkálom
villával. 30 percre hűvös helyre teszem majd 200 fokon 15 percig sütöm,
hogy aranybarna legyen. Kihűtöm.
Csokoládé réteg:
200 g tejcsokoládé
2 dl tejszín
A tejszínt felforralom, beletördelem a csokit és simára keverem. Beleöntöm a pitetésztára, majd hagyom kihűlni és a hűtőbe teszem.
Fekete szedres réteg:
70 dkg fekete szeder
2 tojás
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
200 g pillecukor
A fekete szedret, megmosom és botmixer segítségével lepürésítem. Majd, egy szűrőn átpaszírozom, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe. De akit nem zavar a mag az kihagyhatja ezt a lépést. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem cukorral. A fehérjét felverem. A tejszínt is felverem a végén hozzá adagolom a gyümölcspürét. Gőz felett felolvasztom a pillecukrot. A tojás sárgákat elkeverem a felvert fehérjével és a pillecukorral majd óvatosan hozzáforgatom a gyümölcsös tejszínt. Mehet a csokis réteg tetejére.
Mikor kellően megszilárdult kedvemre díszítem, felvert tejszínhabbal, pürével illetve gyümölccsel. Ha nem rögtön esszük akkor fóliázzuk le, nehogy "hűtő ízű" legyen.
Csokoládé réteg:
200 g tejcsokoládé
2 dl tejszín
A tejszínt felforralom, beletördelem a csokit és simára keverem. Beleöntöm a pitetésztára, majd hagyom kihűlni és a hűtőbe teszem.
Fekete szedres réteg:
70 dkg fekete szeder
2 tojás
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
200 g pillecukor
A fekete szedret, megmosom és botmixer segítségével lepürésítem. Majd, egy szűrőn átpaszírozom, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe. De akit nem zavar a mag az kihagyhatja ezt a lépést. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem cukorral. A fehérjét felverem. A tejszínt is felverem a végén hozzá adagolom a gyümölcspürét. Gőz felett felolvasztom a pillecukrot. A tojás sárgákat elkeverem a felvert fehérjével és a pillecukorral majd óvatosan hozzáforgatom a gyümölcsös tejszínt. Mehet a csokis réteg tetejére.
Mikor kellően megszilárdult kedvemre díszítem, felvert tejszínhabbal, pürével illetve gyümölccsel. Ha nem rögtön esszük akkor fóliázzuk le, nehogy "hűtő ízű" legyen.
Hű, nagyon guszta, micsoda ízkavalkád! Csokis is, gyümölcsös is, csak finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszi! Hát igen a kettő együtt bizony jó páros :)
Törlés