2012. március 16., péntek

Vörösáfonyás - mogyorós kalácstekercsek

Nem terveztem, kalácsot sütni a hosszú hétvége alatt, de hát megihletődtem, úgyhogy muszáj volt. Megvettem a Good Food  magazint és ebben a hónapban a húsvét kapcsán kalácsokat mutattak, nagyon megkívántam az egyik finomnak látszó kalácsot és íme az eredménye. Elég jó a magazin, tetszik, egy hibája van a szememben az hogy elég kevés desszertet mutatnak benne. De ez csak az én meglátásom hiszen sütis vagyok. A receptek nagyon jók, változatosak ki fogok próbálni főételt is belőle. Csakúgy mint ezt a kalácsot, a vörösáfonyás - pisztárciás kalácstekercseket próbáltam ki. Vagyis hasonlót úgy variálva ami nekem volt itthon. A tölteléken változtattam, de a tésztát az újságból vettem. Nagyon finom lett a tésztája a kalácsnak örülök, hogy kipróbáltam. Növeltem az adagot, hiszen viszonylag kis kalácsról volt szó és 9 emberre vagy kettőt sütök vagy nagyobbat készítek. Így 1 kg lisztből készült és látványra, ízre brutál.
A kalácsot neveztem Erika húsvéti játékára- nézzetek be hozzá nagyon klassz a blogja. A címe is szuper Dublin felett az ég :) Az egyik kedvenc városom.


Vörösáfonyás - mogyorós kalácstekercsek:

1 narancs héja
1 citrom héja
15 dkg aszalt vörösáfonya
15 dkg aszalt meggy és aszalt körte vegyesen
1 dl rum
1 kg liszt
50 g élesztő vagy 2 csomag szárított
15 dkg cukor - utólag mehetett volna bele kicsit több
1 csipet fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 tk só
12,5 dkg vaj + a forma kikenéséhez, valamint egy löttyintésnyi olajat is tettem hozzá
2 tojás + 1 a kenéshez
5 dl tej
5 dkg mogyoró - pirított, aprított
5 dkg olvasztott fehér csokoládé

A vörösáfonyát, az aszalt gyümölcsöket beáztatom a rumba, ha esetleg nem lepné el rendesen kevés vizet öntök hozzá. Langyos cukros, sós tejben felfuttatom az élesztőt. Egy tálba összekeverem a lisztet a sóval, a cukorral, a szerecsendióval, a fahéjjal, a citrusok lereszelt héjával. Elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a tojást valamint hozzáadom a langyos cukros élesztős tejet. Robotgéppel, illetve én kézzel szoktam kidagasztani a tésztát és fokozatosan adom hozzá a langyos tejet, hogy jó, kalács tésztát kapjak. 1 órát kelesztem, meleg helyen, letakarva egy konyharuhával. 
Ha megkelt, kinyújtom és tetszés szerinti számú csíkra vágom. Én nagy tekercseket akartam így csak 6 darabra vágtam. Aki kisebbeket akar  vághatja 8 illetve 10 darabra is. Tehát 6 csíkot vágtam amikre rászórtam a gyümölcsöket itt ott nem sajnálva a rumot róla, de csak tényleg nagyon keveset nehogy eláztassam a tésztát! A hosszabb végüknél fogva feltekertem őket így szép duci csigákat kaptam. Egy kivajazott 26 cm tortaformába tettem őket. Még 25-30 percet kelesztettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 25 percet majd lekentem tojással és sütöttem még 30-35 percet. Úgy a vége felé nekem már nagyon sült a teteje viszont legbelül nem sült még meg ezért lefedtem fóliával, hogy ne piruljon tovább a teteje. Ha kész, hagyom hűlni a formában csak utána vettem ki. Fehér csokoládét olvasztottam a microban, majd rácsorgattam a tetejére. Rászórtam a maradék aszalt gyümölcsöt és a mogyorót. Nagyon szépen foszlott a kalács. Csak letörtem egy tekercset, feldaraboltam és már lehetett is enni. Mert bizony egy tekert 2-3 személyes volt. Nagyon finom íze lett!

Tipp: Az eredeti recept mazsolát is ír bele, én azt kihagytam, mert nem szeretem. Illetve az aszalt gyümölcsök, helyett kandírozott vegyes gyümölcshéjat ír, de ez nekem nem volt itthon így lett körtés meggyes.








Sütés előtt:



Díszítés előtt:


12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszi :) erre igaz volt hogy szép és finom :)

      Törlés
  2. Csodálatos lett ez a kalács, a képek pedig olyan élethűek, hogy kedvem lenne most rögtön beleharapni az egyik szeletbe. Én egy másik kalácsot sütöttem meg a magazinból ma, de majd csak húsvét előtt teszem fel a blogba. Az is nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is csak nehezen döntöttem el melyik kalácsot is süssem. Húsvétra is szánok egy finom kalácsot én is :)

      Törlés
  3. Eszméletlenül szép lett a kalácsod!!!

    VálaszTörlés
  4. Csuda egy kalács!! Képzeld én meg muffinba tettem a vörös áfonyát, eddig sosem használtam, pedig milyen finom!! Jaj, de jólesne a kalácsodból egy szeletke! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Nagyon finom lehetett muffinban is. Én is most használtam először, de nem utoljára az biztos :)

      Törlés
  5. Gyönyörű és még egyszer köszönöm szépen,hogy ezzel a szépséggel nevezel a játékra! Nem tudtam, hogy Dublin a kedvenc városod! De jó!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy nevezhettem szuper játék. Bizony egy kedves barátnőm és ott, bár még csak képekben láttam , de imádom :)

      Törlés