Szilvatorta, rumos szilvás habbal és szósszal
Nagyon finom sütemény, furcsa ez egy olyan ember szájából aki nem szereti igazán a szilvát. Hát ez a mondat az én számat hagyta el. Szilvafánk is van, tele szilvával, lekvárnak megeszem, és főzők is minden évben de másnak nem nagyon. Pedig biztos nem rossz. Csak nekiduráltam magam. Nézelődtem, minden felé valami finomat akartam. Jól nézzen ki, csináljon kedvet a szilvához. Találtam egy régi Nők lapja papírfecnin egy jó tortát, elraktam, mert még nem volt az igazi. Nézelődtem a neten és rábukkantam egy szuper receptre Gizinél.
Na ezt pont nekem találtál ki! Na de bumm, nem voltak megfelelő hozzávalóim itthon, elmenni a boltba nem volt kedvem. Viszont ott volt a Nők lapjából a recept. Az pont jó lesz gondoltam. Meg kell mondjam nagyon nagy égés volt! Felvertem a tojásfehérjét a tortához arrébb raktam mondván nem kell kétszer mosogatni a keverőszárat. Bekevertem a tortát, bele a formába, rá a szilva, ugrás a sütőbe. Bőszen gondolkodom, ej de sűrű tészta! Érdekes. Viki nekifog mosogatni. B....us a tojásfehérje! Süti sütőből ki, szilva le, formából ki! Hozzáadtam a fehérjét, és újra betettem a formába, rá a szilvát, be a sütőbe. Hát gondoltam ezt most buktam, ha nem lesz jó, akkor a kutya sütit eszik ma és összedobok egy cupcake-et a habbal. De szép lett, jó lett, finom lett, a habbal meg egyenesen isteni. Én kicsit több szószt csináltam, mert öntetet is akartam és nem bántam meg! A nagymamám azt mondta ez jobb mint az országtortája volt. Csak arra nem emlékezett melyik :)
Szilvatorta, rumos szilvás habbal és szósszal
26 cm tortaformához:
5 tojás, 25 dkg liszt, 25 dkg porcukor+5 dkg, 70-80 dkg szilva 1 ek fahéj, 1 cs. sütőpor, 4 ek meleg víz,
A tojás sárgáját kikeverni a cukorral, majd hozzáadni a lisztes,
fahéjas, sütőporos keveréket, végül a vizet. De ezzel óvatosan nem
eláztatnia tésztát!!! Végül a felvert tojásfehérjét óvatosan
hozzákeverem. Vajazott lisztezett formába teszem. A szilvát nagyobb
kockákra vágom egy kevés liszttel elheverem és a tetejére teszem. 180.ra
előmelegített sütőbe kb 1 órát sütöm.
Rumos szilvás hab és öntet:
50 dkg szilva, 4 ek cukor, rumaroma, 6 ek víz, tejszín
A szilvát kis kockákra vágom, és felteszem a vízzel, és a cukorral
valamint a rumaromával főni. Jó 10 -15 percig főzőm. Hagyom hűlni majd
botmixerrel átkeverem és egy szűrőn átpaszírozom, hogy szép sima legyen.
Kész is az öntetünk :)
Amikor teljesen kihűlt felverek tejszínhabot
(én kb 3 dl) és amikor már majdnem teljesen felverődött kanalanként
hozzáadok az öntetből. Isteni íze és színe lesz. Egy szelet süti, egy
kis hab és öntet isteni finom :)
Nagyon köszönöm, hogy belinkeltél a receptnél!!!
VálaszTörlésA torta nagyon szép lett a végére, mert olvasás közben kicsit izgultam, hogy mi sül ki belőle. A nagymamád véleménye nekem elég is ahhoz, hogy kipróbáljam a receptet.:)
Igen a végén szerencsém volt vele, már lélekben felkészültem az újabb sütésre. De meg kell mondjam, a gyerekeknek a hab ízlett a legjobban :) Köszönöm :)
VálaszTörlésÉs én még a szilvát is szeretem, főleg süteményekben! :D
VálaszTörlésFinom is, főleg ebben a sütiben szeretem :)
Törlés