2011. szeptember 13., kedd

Finom főzelék

Ez egy nagyon finom főzelék, hogy miért finom főzelék, azt nem tudom. Nem nagyon rakok fel klasszikus recepteket, hiszen azokat "mindenki" ismeri. Az adta meg a lökést, hogy amikor annó a férjemmel elkezdtük kis életünket, és megfőztem ezt a főzeléket neki, nem is tudta, hogy van ilyen. Reggel, nem egyeztettünk mit főzök, és csak délután hívott fel, mit is főztem, többek között ez is téma volt. Finom főzeléket. Oké, mindig finomat főzöl, de mégis milyet? Mondom hogy finom főzeléket. Azt hitte ugratom, de mikor hazajött megállapította, hogy ez tényleg jó, sokszor van nálunk, főleg mert a gyerekek is szeretik. Fasírtot, sült húst, tölteléket, sült virslit, bármi mellé el lehet készíteni. Ma sült csirke volt mellé. A picurkámnak annyira ízlett, délután, uzsira is azt akart enni, mutogatott a fazék felé, de hús nem is kellett neki hozzá, pedig ő nagyon húsos.
Thát ajánlom, annak aki régen készítette, és most eszébe juttattam valamint annak aki még sosem hallott róla, hogy miért? Mert ez egy FINOM főzelék.



Finom főzelék:

2 nagy karalábé
5-6 db sárgarépa
750 g zöldborsó
1 l tej
só, ételízesítő, cukor
4-5 ek liszt
olaj

A fazékba beleöntök, kevés olajat. Beleszórom, a kockára vágott karalábét és sárgarépát. Elkezdem megdínsztelni. Amikor már jól megdínsztelődött, hozzáadom a borsót, felöntöm egy kevés vízzel, kb úgy hogy ellepje. Sózom, és ételízesítőt, is adok hozzá, valamint 1-2 ek cukrot. Lefedem egy fedővel és majdnem puhára főzöm az egészet. Ekkor már főtt el a vízből, felöntöm egy jó liter tejjel (ha kevesebb az sem baj), és átforralom. 4-5 ek lisztet teszek egy tálkába, felengedem vízzel és csomómentesre keverem. Majd a főzeléket állandóan kavargatva, hozzácsorgatom. Ettől, jó sűrű lesz, aki folyósabbra szereti, használjon kevesebb lisztet. Átforralom kicsit, megkóstolom, ha igényel, teszek hozzá még ételízesítőt és cukrot. Egy édeskés főzeléket, kell kapjak. Tavasszal a zsenge zöldségekből a legfinomabb! De egész évben, fagyasztott hozzávalókból is elkészíthető!

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése