Hát igen. Pontosan két évvel ezelőtt, belépett egy gyönyörűséges barna legény az életembe, aki nélkül ma nemigen írnám ezt a bejegyzést. Ma van a drága kisebbik fiacskám második szülinapja. Kemény kilenc hónap után, 3720 grammal jött a világra. Ami elég jó eredmény hiszen veszélyeztetett terhes voltam vele. Terhesség alatti cukorbetegség, magas vérnyomás, és két méh izomszövet daganat is társult a nagyságos úr mellé. Nem volt egyszerű, de jól sikerült az biztos. Meg szerettem volna lepni az én kis gyümölcs imádómat, egy finom csokis szedres tortával (most vettem, 6 kg csücsül a fagyóban). Reggel szépen megsütöttem a piskótát, épp emelném át a tortatálra. Az ünnepelt egy elegáns rántással, kiveri a kezemből az egészet. Piskóta darabokban. De még szerencse, hogy a pultra esett nem a földre. Így megmentettem a darabjait, egy fagyi torta jellegű finomságba. Megturbóztam egy kis szederrel és mogyoróval, ez lett belőle. Már egy morzsa sincs.
Krém:
2 tojás
5 dl tejszín
2 tábla tejcsokoládé
1 tábla étcsokoládé
2 marék fekete szeder
1 marék pirított tötökmogyoró
Tészta:
Devil's food cake
1/4 csésze kakaópor
15 dkg tejcsoki aprított
1/4 csésze forró víz
1/4 csésze tejföl
2/3 csésze liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/3 csésze cukor
1/3 csésze olaj
1 tojás
1/2 tk vanília
A forró vizet ráöntöm a kakaóporra és az aprított csokoládéra, majd
simára keverem. Hozzáadom a tejfölt. A tojást kikeverem a cukorral az
olajjal, és a vaníliával. a lisztet elkeverem a sóval és a
szódabikarbónával. Összedolgozom a nedves és a száraz részeket, majd
hozzáadom a csokisat. Végül 180 fokon sütöm 20-25 percig. Rácson hagyom
kihűlni.
A krémhez előző este a tejszínt felforralom és beletördelem a csokoládékat. Simára keverem és miután kihűlt lefóliázom és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnak felverem laza habbá. A tojássárgákat kikeverem kevés cukorral, felverem a fehérjét és összeforgatom a kettőt, majd a csokikrémmel forgatom össze. Kifóliázok egy kenyérsütő formát majd lerétegezem a krémet. Krém, majd ezt megszórom mogyoróval. Megint krém egy réteg szedet, majd újra krém. Végül a piskóta darabok az aljára. Minden réteg között beteszem kicsit a fagyasztóba. Végül 3-4 óra elteltével kifordítom egy tálra, lehúzom róla a fóliát és kedvem szerint díszítem. Azt szeretem benne a legjobban, hogy bármennyit is van a fagyasztóban sosem fagy kő keményre.
Bárhogy igyekeztem, nem tudtam olyan szeletet várni, hogy a rétegek látszanak, szóval csak higgyétek el, nem spóroltam ki belőle semmit.
Ez aztán a szuper, igazán személyre szabott szülinapi torta! Gratulálok a kis legénynek, Isten éltesse nagyon sokáig! :)
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésIsten éltesse sokáig a kisfiadat! Nem lehetett könnyű terhesség, de az e lényeg, hogy minden rendben lett! A baleset ellenére nagyon guszta lett a torta, fenséges lehetett! :)
VálaszTörlésKöszi, hát igen igyekeztem menteni a menthetőt :)
TörlésA szülinaposnak sok boldogságot kívánok!Nagyon jól hangzik ez a torta. A csésze méretét megadnád esetleg? Gondolom az amerikai méretet használod, de én azzal mindig bajban vagyok:)))
VálaszTörlésKöszi! Egy 2,5 dl bögrét használok a méréshez.
TörlésNagyon gratulálok a kis legénynek a szülinaphoz, Neked meg a kitartásodhoz. Szerintem egy csöppség minden szenvedést megér! A sütid nagyon guszta, és Te még így is sokkal jobban jártál mint én. Én egy sütés nélküli túrótortát vittem a hűtő felé dermedni, amikor a kapcsos forma alja leesett, és az egész massza beterítette a konyhát!
VálaszTörlésKöszi :) Az biztos! Nem írigyellek, akkor én tényleg jobban jártam :)
TörlésNahát, milyen finomság kerekedett a szülinapos közreműködésével! :) Nagyon boldog szülinapot, Isten éltesse erőben, egészségben sokáig! :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen. Van tehetsége az biztos :)
Törlés