2012. július 22., vasárnap

Habcsókos egres pite - No. 19

Most egy isteni finomságot hoztam nektek, megint egy egreses - piszkés - sütit. Remélem, kedvet csinálok hozzá mindenkinek. Az egres savanykásságát remekül ellensúlyozza a hab édessége. Nekem nagyon ízlett. Na jó imádtam, ez lett az egyik kedvencem. Ha lenne még piszkém biztos sütnék még egyet!!!! Az is tetszett benne, hogy nem az a full kemény, volt a töltelék, hanem lágy volt. Nagyon de nagyon, huh ,nem ragozom tovább, aki szereti a piszkét annak isteni.
Az angol GoodFood oldalán találtam a receptet.



Habcsókos egres pite:

Tészta:

Shortcrust pastry:

250 g liszt
csipet só
110 g vaj
50-60 ml hideg víz

 A lisztet elmorzsolom a vajjal, sóval. Hozzáadom a vizet fokozatosan és tésztát gyúrok belőle. 15 percre, a hűtőbe teszem. Elősütöm, 200 fokos sütőben, 10 -15 percig. Majd mehet bele a töltelék.

Krém:

50 g cukor
400g egres
2 ek bodza szörp
2 ek kukorica liszt
3 tojás sárgája
75 g vaj

Hab:

3 tojás fehérje
175 g cukor

Az egrest felteszem a cukorral és 275 ml vízzel főni. Kb 5 percig főzöm, utána hozzáadom a bodzát. A levéből kiveszek 2 evőkanálnyit és simára keverem a liszttel. Ezt a masszát visszaöntöm a gyümölcs mellé és besűrítem vel. Majd leveszem a gázról. A vajat kikeverem a tojássárgákkal és a krémhez adom. A tésztára öntöm. A fehérjéket, felverem majd hozzáadom a cukrot, és addig keverem amíg szép habcsókos nem lesz. A krémre rakom, majd közepes lángon sütöm 40 percig.



4 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓÓÓ, de finomságos lehet ez a pite!! Én is imádnám, és már napok óta egreses pitét ennék, csak sajnos égen-földön nem kapható egy szem egres sem.Én a magyar GoodFood-ban találtam egy remek pitereceptet, de ez jobban néz ki a habkoronával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is láttam, de sajnos annyi egresem nem volt amennyi ahhoz kell, így keresgéltem tovább és erre a finomságra leltem :)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, nagyon régen ettem egrest, nem is tudom hogy lehet-e valahol nálunk kapni, mert a piacon egy szem sem volt tegnap...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Sajnos én is csak ezt a keveset kaptam :(

      Törlés