2012. július 6., péntek

Rebarbara torta


Végre sikerült, olyan rebarbarás süteményt készítenem, ami ízlett a Férjemnek. A titkok nagymama konyhája című szakácskönyvben találtam. Nekem nagyon ízlett, főleg a tésztája, finom fűszeres. Gyerkőcöknek a hab a tetején ízlett igazán. Szóval mindenkinek volt valami kedvence benne.Én dobtam bele pár szem málnát is, de eredeti recept szerint csak rebarbarás a torta.


Rebarbara torta:

24 cm formához:

Tészta:

½ kis kanál citromhéj
3 tojás
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
5 dkg keményítő
15 dkg liszt
1 kis kanál sütőpor
½ kis kanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só

Tetejére:

50 dkg rebarbara + 6 dkg díszítésnek
12 dkg cukor
1 kis kanál citromlé
5 dkg méz
2 dkg pörkölt szeletelt mandula
3 ek baracklekvár


Lereszelem a citrom héját, majd kifacsarom a levét. 2 tojás szétválasztok. A cukrot kikeverem a vajjal, 1 egész tojással valamint a 2 tojássárgájával. A liszthez hozzáadom, a fahéjat, a sót, a szegfűszeget, és a sütőport. A két keveréket elkeverem. Egy 24 cm tortaformába teszem. Előtte kivajaztam és sütőpapírt tettem bele. A rebarbarát megtisztítom, kockára vágom és a tészta tetejére, teszem. (én pár szem málnát is dobtam rá) 40 percig sütöm 190 fokon.
A maradék rebarbarát, puhára főzöm 2 dkg cukorral. 2 tojás fehérjét, felverek citromlével és a maradék cukorral és a mézzel. Kemény hab legyen. Kiveszem a tortát a sütőből, én levettem a kapcsos forma oldalát. A habot habzsákba tettem és kidíszítettem a tortát. Majd még 15 percre visszatettem a sütőbe. Leemeltem a tortaforma aljáról és egy tortatálra tettem. Az oldalát bekentem a lekvárral majd hozzá tapasztottam a mandulát, valamint egy kevés kókuszszirmot.  







6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Hú de jól néz ki:) Nagyon szeretjük a rebarbarát, nálunk tegnap volt pite, mert a párom megpucolt nekem pár kiló rebarbarát, ezt kérte cserébe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Igen olvastam, reméltem megsütöd neki :)

      Törlés
  3. Még nem ettem rebarbarás süteményt de meggyőzőek a képeid! Szóval ki kéne próbálnom! :-))

    VálaszTörlés