2012. augusztus 18., szombat

Vanília krémes őszibarack pite - No. 23 - SAD 8. fordulójára

Ismét, egy barackos pitét, hoztam nektek. Vékony omlós tészta, vaníliás krémréteg, friss őszibarack, a tetején egy kevés tejszínnel. Valamint az elengedhetelen díszítéssel. Szeretem, a gyümölcsös süteményeket, az adott gyümölccsel díszíteni, ez most sem volt másként. Ezért szeretném ajánlani ezt a pitét, a SAD 8. fordulójára, melynek háziasszonya Petra a Reformkori konyha írója. A téma pedig nem más mint a : Díszíts gyümölccsel! Nagyon jó téma, aktuális főleg így nyáron. Íme az én barackkal díszített pitém:



 Vanília krémes őszibarackos pite:

Tészta:

 1 és 1/4 bögre liszt
1 ek cukor
1 tk só
8 ek vaj
3 ek hideg víz

A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, majd elmorzsolom vele a vajat. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és tésztát gyúrok belőle. De nem gyömöszkélem sokáig, mert akkor lesz finom omlós ha rövid ideig gyúrom, gyorsan összeáll. 1 órára a hűtőbe, teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a kivajazott formába teszem. 200 fokon sütöm, vaksütéssel 10 percig majd még 10 -12 percig, miután kivettem a nehezéket. Hagyom kihűlni.

Vaksütés = a pite tésztára nehezéket hlyezek, hogy ne púposodjon fel, illetve ne menjen össze a tészta. Ami nálam abból áll, hogy fogok egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt, elterítem a tésztán és öntök rá úgy fél kg rizst. De ez lehet, lencse, bab stb. De persze erre a célra vannak spéci kerámia golyók is, azt is lehet használni. egy a lényeg vigyázzunk, nehogy belesüssük, a tésztába a rizs.

Krém:

1 és 1/2 bögre tej
1/3 bögre cukor
3 ek keményítő
1 tojás
1 tk vanília aroma
1 ek vaj
1 vaníliarúd belseje

A Cukrot, a tojást, a keményítőt, és a vanília kikapart belsejét, elkeverem majd simára keverem a tejjel. Sűrű krémet főzök belőle, majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a vajat és a vanília aromát. Még melegen a tésztára öntöm és elsimítom. Gyakorlatilag puding jellegű a krém.

Barackos réteg:

40-50 dkg őszibarack, megpucolva, feldarabolva
1/4 bögre cukor
1/2 tk fahéj
1 ek vaj
2 ek keményítő
3 ek víz

Az őszibarackot, megpucolom, felkockázom, elkeverem a cukorral, a fahéjjal és a vajjal. Főzöm kicsit és mikor már levet eresztett, a keményítőt simára keverem a vízzel és hozzáadom. Ettől besűrűl, de nem lesz nagyon kemény, én adtam még hozzá plusz vizet, hogy szaftosabb legyen. Ha kihűlt, a krém tetejére rakom.

Tejszínhabbal, és szeletelt őszibarackkal díszítem, valamint egy kevés mentával.

A receptet itt találtam, igaz kicsit másképp csináltam.








8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, az a szeletke a tányéron pont jó is lenne nekem! :)

    VálaszTörlés
  2. HÚÚÚÚ, de guszta, mit nem adnék egy szeletkéért!!! Nálunk is érik az őszibarack, így el is viszem a receptet én megsütöm.(lehet rögtön holnap:)))

    VálaszTörlés