2012. november 17., szombat

Darby napi pite - No. 33

Most egy nagyon finom pitét hozok nektek. Az a jó benne, hogy az ember beleadhat egy kis kreativitást, így gyakorlatilag - hacsak nem követjük szó szerint a receptet - nincs két pontosan egyforma. A Debry napján készítik hagyományosan. A lovassport életében az egyik legnagyobb amerikai verseny a Kentucky derby. És mint sok mindenhez ehhez is tartozik egy fincsi pite.  Tehát hogy miket tartsunk be: legyen benne csokoládé - tej, ét, fehér, amelyik jólesik. Legyem benne valamilyen dióféle: pekándió, paradió, vagy akár pisztárcia, mandula, mogyoró, vagy sima dió amit itthon lehet kapni. Használjunk egy kis alkoholt is bele, persze csak az íze kedvéért, lehet, bourbon, brandy, én speciel csokilikőrt használtam, mert erősebb ital csak ritkán van itthon. És hajrá már neki is állhatunk a darby napi piténknek. Nagyon finom, ropogós a teteje, benne ropog a dió, olvadt a csoki, a likőr pedig enyhén csokoládés ízt ad a tésztának.



 Derby napi pite:

Tehát az én variációm a következő:

Tészta:

25 dkg liszt
csipet só
110 g hideg vaj
50-60 ml víz
1 tk cukor

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót és cukrot, majd a vízet és összegyúrom. 15 percre hűtőbe teszem, majd lisztezett deszkán kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Megszurkálom villával, majd visszarakom a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítem.

Töltelék:

1 csésze cukor
fél csésze liszt
csipet só
113 g vaj
2 felvert tojás
3 ek csokoládé likőr
1 tk vanília
1 csésze darabolt csokoládé - ét
1 csésze darabolt dió
3 dkg kókusz pehely
5 dkg szeletelt mandula a tetejére
1 dl felvert tejszín a díszítéshez

A cukrot kikeverem a vajjal, hozzáadom a felvert tojást, a vaníliát, a csokilikőrt. Jól átkeverem, majd hozzáadom a lisztet. Majd a csokoládét, a diót és a kókuszt. A tészta tetejére teszem, elsimítom és megszórom szeletelt mandulával. Majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöm 45-50 percig. Hagyom langyosra hűlni. és már szeletelhető is. Ha tejszínnel akarom díszíteni akkor teljesen hagyom kihűlni.





9 megjegyzés:

  1. Jól néz ki a pitéd! Érdekelne, hogy a kókuszpehely azonos-e a kókuszreszelékkel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nem azonos, ez kisebb nagyobb kókuszszeletek. A DM-ben vettem.

      Törlés
  2. Tetszik ez a likőrös-csokis töltelék, finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta ránézésre is, de ahogy olvastam hogy mik vannak benne jó nagyokat nyeldestem.Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, bizony az egyik legfinomabb pitém lett :)

      Törlés
  4. De finom lehet a csokival, Nálunk az egész család édesszájú. Most van itthon pár tábla tejcsoki, mivel szeretnénk megnyerni ezt a szép hondát, majd azt teszek bele, és úgy próbálom ki :) http://fon.gs/nyerocsoki tuti finom lesz

    VálaszTörlés
  5. Vendégeink jöttek, és ezt sütöttem. Receptet vitték, a férjem két szeletet tömött be, nagyon nagyon finom !

    VálaszTörlés